group of people

Parhaat pelit ja leikit juhliin

Onko juhlat tulossa? Yrität kuumeisesti miettiä jotain kepeää ohjelmaa, mihin kaikki voisivat halutessaan osallistua. Tässäpä oivat vinkit sekä pihapeleihin, että sisätiloihin. Nappaa talteen vaikka sukujuhlia varten!

Sisäpelit

Varsinkin pimeänä ja kylmänä vuodenaikana järjestettävissä juhlissa on turha haaveilla hengaavansa ulkona juhlatamineissa. Näin ollen sisätiloihin on hyvä kehittää jotain ohjelmaa ja äksöniä. Tässä top five:

Speeddating

Tässäpä erinomainen tapa päivittää kuulumiset useamman sukulaisen kanssa nopeaan tahtiin, tai tutustua uusiin naamoihin, esimerkiksi serkun uuteen tyttöystävään tai kaukaiseen pikkuserkkuun, ketä et ole ennen tavannutkaan. Speeddating yhdistetään yleensä treffikumppanin tai puolison etsintään, mutta konseptia voi harjoittaa myös ”platonisissa” suhteissa.

Miten se siis toimii? Osallistujat jaetaan kahteen ryhmään ja muodostetaan heistä kaksi piiriä; sisä- ja ulkopiiri. Piiriläiset asettuvat vastakkain ja alkavat vaihtaa kuulumisia tai tutustua vastapäätä seisovaan ihmiseen, aikaa muutama minuutti. Sitten kello soi (tai joku huutaa: ”vaihto”) ja toinen piireistä liikkuu yhden pykälän joko myötä- tai vastapäivään, jolloin pari vaihtuu. Tätä voidaan tehdä niin monta kierrosta, että koko piiri on käyty läpi.

Bingo

Bingo on yleisesti melko tuttu hääleikki ja illan mittaan ihan super hauska ajanviete. Voit valmistella myös omia juhlia varten humoristisia bingolappusia, esimerkiksi 3 x 3 ruutua, joihin kirjoitetaan hauskoja sattumuksia, mitä voidaan olettaa juhlissa käyvän. Kun saat suoran joko pystyyn, vaakaan tai viistoon, huudat bingo! Voit keksiä itse lisää ruutuja, lappu voi olla myös kokoa 5×5.

Arvauspelit

Mikäli kyseessä on ristiäiset tai nimijuhlat, voi juhlakansa arvuutella pienokaisen nimeä. Mikäli kyseessä on häät, voi juhlakansa arvuutella esimerkiksi häämatkan kohdetta tai juhlakansan keskuudesta seuraavaa naimisiinmenijää. Mikäli kyseessä on ylioppilasjuhlat tai muut valmistujaiset, voi arvuutella vaikka valmistujan keskiarvoa tai jatko-opiskelupaikkaa.

Keksi jotain hyvää sanottavaa

Tämä on ihana peli! Pöytäseurueen kesken voitte käydä kaikki pöydässä istuvat henkilöt vuorotellen läpi niin, että jokainen sanoo vuorossa olevasta jotain hyvää! Mikäli häntä ei tunne henkilökohtaisesti, että osaisi sanoa vaikka luonteesta jotain, voi aina kommentoida habitusta muuten, esimerkiksi: ”sinusta säteilee hyvää energiaa”, tai ”sinulla on päättäväinen katse”, tai ”sinulla on magee tyyli”, tai ”ihanat korvikset!”. Kaikista löytyy aina jotain hyvää.

Haluaisitteko lähteä ystäväporukalla pienelle matkalle, mutta ette tiedä minne? Käy lukemassa vinkit 4 ihanasta lomakohteesta täältä!

Ulkopelit

Ulkopelit soveltuvat parhaiten kesäaikaan, toki hurjemmat voivat koittaa seuraavia talvellakin, jos varusteet ovat kunnossa ja sauna lämpimänä. Pikkumustassa ja korkokengissä ei kannata näihin leikkeihin lähteä. Tässä top five:

Mölkky

Mölkky on pihapelien klassikko, joka ei esittelyjä kaipaa. Varmistathan ennen juhlia, että juhlapaikasta löytyy vanha kunnon mölkky ja jos ei, niin ota oma mukaan. Mölkkyyn verrattavia pihapelejä ovat toki myös petankki ja kriketti.

Tikanheitto

Juhlapaikasta pitää löytyä myös tikkataulu ja tikat. Tikanheitosta tulee astetta hauskempaa ja persoonallisempaa, kun printtaat suku-/perhepotretin kuvan paperille ja liimaat sen tikkataulun päälle. Sitten vaan tähtäämään serkun nenään ja tädin silmään. Voitte keksiä oman pisteytyksen sukutikalle. Ehkä suvun matriarkasta saa eniten pisteitä, vaikka hänen nassunsa ei olisikaan keskellä tikkataulua.

Ihmispyramidi

Osallistujat voidaan jakaa kahteen tai useampaan joukkueeseen ja se joukkue, mikä saa muodostettua korkeimman (tai persoonallisimman) ihmispyramidin, voittaa.

Viestit

Erilaiset viestit ovat myös hauskoja ajanvietteitä. Viestikapulana voi toimia esimerkiksi kananmuna ja lusikka. Viesteissähän on siis kysymys siitä, että on kaksi tai useampi joukkue, joista kunkin jäsenen tulee vuorollaan kulkea tietty matka halutulla tavalla, esimerkiksi juosten, kierien tai kananmunaa lusikassa kuljettaen ja antaa vuoro seuraavalle. Voittajajoukkue on tietenkin se, jonka kaikki jäsenet ovat ensimmäisenä kulkeneet määrätyn matkan.

Olympialaiset

Olympialaiset ovat pidempi ”turnaus”, jossa on useita erilaisia lajeja. Vain mielikuvitus on rajana, mitä lajeja olympialaisiin otetaan ja kuinka monta. Olympialaiset voivat sisältää esimerkiksi edellä mainittuja lajeja (kuten tikanheitto, viesti) ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä; pallon heitto, köydenveto, vauhditon pituushyppy, juoksu, tukkimiehen humala ja muuta vastaavaa. Kustakin lajeista saa pisteitä ja se joukkue kuka saa yhteenlaskettuna eniten pisteitä, voittaa.

Muistattehan palkinnot! Voittajat ja voittajajoukkueet pitää tietenkin palkita massiivisesti, jotta kaikilla olisi mieletön motivaatio osallistua. Myös häviäjät tulee palkita lohdutuspalkinnoin, niin kaikille jää hyvä maku suuhun onnistuneista juhlista. Hyvää juhlintaa!