Näin selviät sukujuhlista

Sanotaan, että perhe on pahin. Myös suku voi olla pahin, sillä mitä todennäköisimmin jokaisesta suvusta löytyy jos jonkinlaista persoonaa ja kulkijaa, eikä aina positiivisessa mielessä. Suvusta voi löytyä juoppoja, hulluja ja sekopäitä tai muuten vain ikäviä ja ilkeitä ihmisiä, mutta toki myös niitä ihania, rakkaita ja mahtavia läheisiä. Saatat olla myös (melkein) sukua julkkikselle ja juhliin saattaa purjehtia maan kuulu diiva poptähti tai muuta vastaavaa. Sukujuhlia tulee väistämättä eteen suvussa kun suvussa. On häitä, hautajaisia, rippi- ja ylioppilasjuhlia, ristiäisiä, nimiäisiä, valmistujaisia ja syntymäpäiviä, jouluja ja juhannuksia unohtamatta.

Nyt koronan aikaan juhlat on varmasti pidetty pieninä ja vain lähipiirin kesken, mutta kukin meistä on varmaan joskus ollut oikein isoissa sukujuhlissa, enkä usko, että niiden aika on täysin ohi. Saadessasi kutsun sukujuhliin, et välttämättä kilju riemusta, eihän ne välttämättä ole kaikkien mukavuusaluetta. Et kuitenkaan kehtaa kieltäytyä kutsusta ilman pätevää syytä. Alla vinkkejä juhlista selviytymiseen ja kuinka saat juhlissa ajan kulumaan!

Tarjoudu avuksi

Aika menee nopeammin, kun on jotain tekemistä. Kysäise juhlien järjestäjiltä, voitko olla juhlissa jotenkin avuksi. Tarvitsevatko he esimerkiksi ihmistä ulos opastamaan mihin parkkeerata, naulakkoon auttamaan ainakin vanhempia ihmisiä takkien kanssa, tarjoilemaan tai kaatamaan lisää juomia, tekniseksi avuksi, jos tarjolla on jotain ohjelmaa ja esityksiä, keräämään roskia tai tyhjiä astioita, leikittämään tai vahtimaan lapsia. Tekemistä isojen juhlien järjestelyissä aina piisaa sekä ennen juhlia mutta myös juhlan aikana!

Tarjoudu esiintymään

Osaatko laulaa, soittaa, tanssia, lausua runoja tai muuta vastaavaa? Tarjoudu juhliin esiintymään. Aika menee nopeammin, kun joudut keskittymään tulevaan ohjelmanumeroosi ja jännittämään sitä. Myös esityksesi jälkeen on varmasti helpompi keksiä puheenaiheita jäyhien sukulaisten kanssa. Voit kertoa vaikka tästä erityislahjastasi ja harrastuksestasi tai esityksen valinnasta ja harjoitteluprosessista.

Keksi valmiiksi muutamia puheenaiheita

Kiusaako sinua jo etukäteen vaivaannuttava hiljaisuus, kun tuntuu ettet keksi mitään juteltavaa etäisten sukulaistesi kanssa. Vilkuilet kelloa ja toivot, että tilaisuus olisi jo ohi tai tapahtuisi jotain? Siinä tapauksessa sinun kannattaa miettiä etukäteen muutamia puheenaiheita, mistä on helppo alkaa puhumaan lähes kenen kanssa tahansa. Keksi vaikka jotain kivoja asioita tai muistoja itse päivänsankarista ja kertoile niistä. Ehkä muutkin innostuvat jakamaan muistojaan.

Toki voit puhua myös itsestäsi ja kertoa omia kuulumisiasi, vaikkei kukaan niitä kysyisikään. Tai sitten voit miettiä ja muistella jo ennen juhlia ketä sinne olikaan tulossa ja palauttaa mieleen mitä tiedät kyseisistä henkilöistä. Ihmiset ovat lähes poikkeuksetta otettuja siitä, jos heistä ollaan kiinnostuneita ja että olet painanut mieleen, mitä he viimeksi nähdessänne ovat sinulle kertoneet. Päivän politiikka ei välttämättä ole paras sukujuhlien aihe, sillä politiikan takia tunteet saattavat kuumua liikaa, eikä kiivas keskustelu ja debatti välttämättä ole sitä mitä päivänsankari haluaa juhlissaan todistaa. Luulisin.

Pelaa bingoa

Jos uskot, että juhlista on tulossa tooooodella tylsät, tee itsellesi bingolappu. Voit kirjoittaa sarakkeisiin erilaisia asioita mitä juhlissa voisi tapahtua, esimerkiksi: ”joku rikkoo lasin”, ”joku humaltuu liikaa ja aiheuttaa häiriötä”, ”joku pitää puheen”, ”joku itkee”, ”joku kertoo tökerön vitsin”, ”tarjolla on cocktailpiirakoita”, ”vessanpönttö menee tukkoon”, ”jotkut häviävät saunan taakse” ja niin edelleen. Aika menee nopeasti, kun tarkkailet tilanteita ja koitat saada bingorivin täyteen!