jealous couple

Onko sinulla tai kumppanillasi mustat sukat?

Mustasukkaisuus. Tuo ikiaikainen, katkeransuloinen aihe ja draamojen loputon alkulähde. Mustasukkaisuus on inhottava tunne sekä kyseisen tunteen kokijalle että sen kohteelle. Pohtikaamme hetki mustasukkaisuutta, mitä se on ja miten se ilmenee ja onko siitä ylipäätään mitään hyötyä?

Tervettä mustasukkaisuutta

Oletko koskaan ollut mustasukkainen? Miltä se tuntui? Oliko se aiheellista? Uskon, että suurin osa meistä on kokenut joskus olevansa mustasukkainen. Osa myöntää sen avoimesti ja osa ei haluaisi myöntää olevansa ”mustis”. Jos et halua myöntää olevasi mustasukkainen, saatat itsekin tajuta sen olevan tietyllä tapaa järjetöntä, muttet voi tunteellesi mitään. Sellaisiahan ne monet muutkin tunteet ovat, ne tulevat ja menevät, etkä oikein voi hallita niitä.

Mustasukkaisuudella on paljon tasoja. On pientä, viatonta mustasukkaisuutta, ihan tervettäkin. Jos esimerkiksi huomaat jonkun ulkopuolisen olevan ”sillä lailla” kiinnostunut kumppanistasi, saatat saada siitä uutta pontta pitää kiinni kumppanistasi ja panostaa suhteeseenne enemmän. Toiset taas eivät nimenomaan tuollaisissa tilanteissa ole mustiksia, vaan ennemminkin, jos ja kun huomaa oman kumppanin olevan erityisen kiinnostunut jostain tyypistä tai vaikka flirttailevan hänen kanssaan.

Joillekin ihmisille pieni flirtti on täysin arkipäiväistä eikä ”tarkoita” mitään. Se saattaa kuulua vaan omaan tapaan olla ja käyttäytyä. On esimerkiksi ihmisiä, jotka todella herkästi kehuvat muiden ihmisten ulkonäköä, jopa oman kumppanin läsnä ollessa. Kumppanin pitää osata suhtautua siihen, että se on hänen puolisonsa tyyli. Kehuuhan hän sinuakin yhtenään, joten miksi ei muitakin ihmisiä. Ja kun olet läsnä, hän ei tee sitä ”salaa”, ja silloin asian pitäisi olla ok. Ei se kuitenkaan kaikille ole ja osaa vetää siitä herneen nenään.

Millainen mustasukkaisuus ei ole enää ok?

Mustasukkaisuus alkaa saada sairaalloisia piirteitä siinä vaiheessa, kun luotto toiseen puuttuu. Joko sinä et enää luota kumppaniisi ja alat epäillä kaikkea tai hän tenttaa ja tivaa, missä olet ollut. Saatatte molemmat jopa leikkiä salapoliisia ja stalkata toisen puhelinta ja selaushistoriaa tai etsitte jotain muita merkkejä mahdollisesta uskottomuudesta.

Oli kyse kumman tahansa mustasukkaisuudesta, pikkuhiljaa toista alkaa ahdistaa ja hänelle tulee syyllinen olo, vaikka olisi ollut ihan kiltisti. Vastakkaiselle sukupuolelle jutteleminen alkaa tuntua kiusalliselta, kun mielessä pyörii, miten asian selittää kumppanille. Jossain vaiheessa ihminen voi alkaa sulkeutua, eikä hän enää käy missään, kun ei jaksa tilittää menemisiä juurta jaksain kumppanille. Sosiaalinen elämäsi kutistuu ja näivettyy ja huomataan olevan toisen talutusnuorassa. Ei hyvä!

Sairaalloinen mustasukkaisuus ei ole koskaan ok! Älä lankea mustasukkaisuuden ansaan, vaikka se saattaa alussa jopa imarrella. Jossain kohtaa tilanne voi riistäytyä käsistä ja silloin paluuta ei ole. Suhteen alussa kannattaa tehdä tiukat säännöt mustasukkaisuudelle tai ainakin keskustella asiasta mikä on ok ja mikä ei.

Mustasukkaisuuden kohteet

Kaikista yleisin mustasukkaisuuden kohde on oma puoliso. Itse en koe negatiivisia tunteita, jos joku kiinnostuu kumppanistani. Se on pikemminkin siistiä ja koen ylpeyttä, että hän onkin minun kanssani. Sen sijaan joskus saatan olla mustis, jos koen ja luulen, että kumppanini olisi kiinnostunut jostain toisesta henkilöstä. Vaikka kuinka tietäisin, ettei hän olisi uskoton, siitä huolimatta tunnen pientä mustasukkaisuutta asiasta. Kiinnostunhan itsekin välillä muista ihmisistä, vailla minkäänlaista ajatusta tai toivetta, että asia mihinkään etenisi. On ihan luonnollista kiinnostua muistakin ihmisistä kuin omasta kumppanista. On asia erikseen, aikooko antaa tunteiden viedä vai ei.

Mustasukkainen voi olla myös ystävistä ja muista perheenjäsenistä. Saatat esimerkiksi kokea mustasukkaisuutta hyvistä ystävistäsi, jos he viettävät enemmän aikaa jonkun muun, varsinkin jonkun uuden tuttavuuden kanssa ja sinä saat silloin vähemmän huomiota. Etenkin jos he tekevät jotain kivaa, vaikka reissuja, jota te olette yleensä yhdessä tehneet. Saatat kokea, että uusi ystävä on ”vienyt” ystäväsi sinulta. Kannattaa miettiä, miksi on näin. Ehkä sinulla itselläsi ei olekaan ollut riittävästi aikaa ystävällesi ja siksi hän viettää aikaa nyt jonkun muun kanssa.

Saatat olla mustasukkainen myös esimerkiksi lapsistasi, jos huomaat, että he mieluummin viettävät aikaa vaikka toisen vanhemman kanssa, eikä sinun. Alat ehkä syyllistää itseäsi ja miettiä miksi et kelpaa. Lasten kohdalla on täysin normaalia, että välillä suositaan toista vanhempaa ja välillä toista, joten älä soimaa itseäsi.

Mustasukkaisuus maailmalla

Mustasukkaisuus myy. Maailmalla on kirjoitettu valtavasti tarinoita mustasukkaisuudesta, ihan antiikin ajoilta Shakespeareen ja näihin päiviin saakka. Ihmiset rakastavat sen kaltaista draamaa! Mikäli kaipaat lisää lukemista mustasukkaisuudesta, niin täältä pesee:

Fiktiivisiä tarinoita:

Jo Nesbo: Mustasukkainen mies

William Shakespeare: Othello

Raakel Lignell: Älä sano, että rakastat (perustuu tositapahtumiin)

Faktaa:

Ben Malinen: Mustasukkaisuus -repivä ja rakentava tunne