Tämä on toinen kirjoitettu osa perustuen Johanna Huhtamäen haastatteluun ja sen on kirjoittanut Marjut. Jos et ole vielä käynyt lukemassa ensimmäistä osaa, pääset sinne tästä! Haastattelimme diplomi-insinööri, tietokirjailija ja väitöstutkija Johanna Huhtamäkeä kiitollisuudesta. Voit lukea lisää Johannasta hänen nettisivuiltaan www.dreamstar.fi. Lue eteenpäin, jos haluat tietää, mitä ihmeen merkitystä kiitollisuudella on ihmisen menestymiselle.
Jos kiitollisuudesta on hyötyä ihmisille, miksi sitä ei harjoiteta enempää?
Koska kiitollisuus ei ole jotain, mitä voi koskea tai nähdä, jotkut ihmiset saattavat pitää sitä ns. ”höpöhöpö” -juttuna. Tiede on kuitenkin tutkinut kiitollisuutta ja on huomattu, että siitä on paljon hyötyä ihmisen terveydelle. Johanna kertoo haastattelussa, että on kaksi asiaa, joiden vuoksi ihmiset eivät välttämättä usko kiitollisuuden harjoittamiseen ja sen voimaan. Ensimmäinen on se, ettei monilla ole välttämättä tietoa siitä, kuinka kovatasoista tutkimusta kiitollisuudesta on tehty. Toinen asia on ihmisten ihmettely siitä, että jos olen jo tyytyväinen omaan elämääni ja mitä minulla jo on, miksi harjoittaisin kiitollisuutta tai muuttaisin asioita parempaan. Kuitenkin tässä sekoitetaan kaksi termiä: tyytyväisyys ja tyytyminen. Me voimme toki olla tyytyväisiä omaan elämään ja olosuhteisiin, joissa olemme, mutta ei se estä meitä kuitenkaan kulkemasta eteenpäin. Johanna lisää vielä, että tutkitusti kiitollisuus lisää motivaatiota tehdä asioita ja halua kehittää itseään.
Tutkitusti yksi kiitollisuuden tuntemisen este on tarve kokea, että teen kaiken itse. Tutkimuksissa on huomattu kulttuurisia eroja siinä, pyydetäänkö apua toisilta ihmisiltä. Länsimaisesta kulttuurista tulevilla on hyvin usein seuraavanlainen ajatus: en tarvitse kenenkään apua! Tämä on kuitenkin voimakkaasti kiitollisuutta vastaan. Kuten ensimmäisessä haastattelussa Johanna kertoi: ”Hyvät asiat ovat elämässämme meistä riippumatta”. Jos apua pyydettäessä ihminen ajattelee olevansa surkea ja heikko tai varsinkin, jos joku tekee jotain meidän hyväksemme pyytämättä, se helposti heikentää kiitollisuuden kokemista ja kääntää huomion meihin itseemme, siihen että joko ylipäätään olimme tarvitsevia itsenäisyyden sijaan tai siihen, miksi joku auttoi, vaikkei olisi tarvinnut. Kiitollisuuden ydinhän kuitenkin on, että näemme toisten tekevän hyviä asioita meidän vuoksemme. Ja tämä toisen ihmisen apu synnyttää kiitollisuutta.
Kuinka onnellisuus ja menestyminen liittyvät kiitollisuuden harjoittamiseen?
Johanna hymyilee ja sanoo: ”Jos yksinkertaisesti tiivistää niin tutkimukset osoittaa, että onnellisuus lisää merkittävästi todennäköisyyttä menestyä ja se tekee sen riippumatta siitä, millä osa-alueella menestystä tarkastellaan” Jos siis olemme onnellisia, me todennäköisesti menestymme ihmissuhteissa, työelämässä, koulussa ja jos olemme esimerkiksi esihenkilöasemassa. Ja jos asiaa tarkastelee rahanäkökulmasta, onnelliset ihmiset tienaavat keskimäärin enemmän. On kuitenkin hyvä huomioida eräs asia. Ei ole täysi automaatio, että kaikki onnelliset ihmiset menestyisivät tai he, jotka menestyvät, olisivat onnellisia.
Johanna jatkaa vielä kiitollisuuden vaikutusta onnellisuuteen. Kiitollisuus on yksi helpoimmista, nopeimmista ja tehokkaimmista keinoista, joilla voidaan lisätä onnellisuutta. Kiitollisuudella voidaan lisätä omaa henkilökohtaista onnellisuuden tuntemista. Tätä kautta kiitollisuus lisää mahdollisuutta menestyä.
Kun kuuntelin haastattelijana Johannaa ja kirjoitan tätä tekstiä, tulee mieleen niin sanotusti positiivinen oravanpyörä. Kun harjoitat kiitollisuutta, sinulle tulee kaikesta siitä hyvästä onnellinen fiilis, ja kun olet onnellinen, sinulla on enemmän draivia tehdä asioita. Onnellisessa fiiliksessä tehdyt asiat johtavat siihen, että menestyminen omassa jutussa on tuolloin paljon todennäköisempää. Kiitollisuudella siis on paljon merkitystä ei pelkästään ihmisen hyvinvoinnille vaan jopa menestymiselle. Haastattelun kolmannessa osassa Johanna kertoo vielä keinoja, kuinka kiitollisuutta voi harjoittaa. Stay tuned!
Kiinnostuitko kiitollisuudesta lisää? Haluaisitko tietää ja oppia, kuinka kiitollisuuden harjoittamista voi ihan käytännössä opetella?
Johanna Huhtamäen ja Vappu Pimiän yhteinen ja hyvin tunnetuksi tullut ”Kiitollisuuskoulu” alkaa taas 14.2.22! Ja mikä parasta, naiset ovat kuulleet asiakkaidensa toiveita ja ”Kiitollisuuskoulu 2” aloittaa nyt ensimmäistä kertaa 21.2.22!
Nyt saat koodilla KiitollinenMieli (huomaa isot kirjaimet) 20% alennuksen molemmista kursseista! Käytä alekoodi hyödyksi ja hyppää mukaan ”Kiitollisuuskoulu” tai ”Kiitollisuuskoulu 2” -kurssille tai jopa molemmille!