Työpaikat ovat otollisia paikkoja romansseille, sillä työpaikoilla vietetään varsin paljon aikaa elämästä. Työpaikalta voi löytää ihan vaan päiväunien kohteen, loppuelämän rakkauden ja elämänkumppanin, salasuhteen, tai yhden illan sutinan (kyllähän me kaikki tiedetään legendat firman pikkujouluista ja kuka pani ketä). On myös casanovia (viittaamatta sukupuoleen), jotka kaatavat useamman kollegan vuorollaan. Voi myös käydä niin ikävästi, että ihastut työkaveriisi, mutta tunne ei ole molemmin puoleinen. Tai voi myös käydä niin, että ihastut(te) vain vähän, ettekä haluakaan tilanteen johtavan mihinkään, mutta tuon minimaalisen ihastumisen vuoksi työpaikalle on aina erityisen kiva mennä. Voi jännittää, että tuleekohan SE tänään töihin ja sanookohan SE mulle jotain tänään. Työpaikkaromansseissa on mahdollisuuksia, mutta myös monen monta uhkaa. Rakkauden roihahtamiselle emme aina voi mitään, mutta seuraavia seikkoja on hyvä pohtia, jos tilanne alkaa näyttää siltä, että tässä olisi orastavaa romanssia tiedossa.
Mahdollisuudet
1. Potkua päivään
Romanssi tuo normaaliin työpäivään aina potkua ja töihin voi olla erityisen kiva mennä, jos siellä on lempihenkilösi paikalla. Ehkä teet jopa työsi paremmin, kun haluat tehdä vaikutuksen ”siihen tiettyyn tyyppiin”. Alat loistaa työssäsi ja pomokin huomaa sen ja saattaa tarjota jopa ylennystä tai palkankorotusta!
2. Yhteinen työmatka ja yhteistä aikaa
Jos työskentelette samoihin aikoihin ja romanssi on jo edennyt yhteisiin öihin tai jopa asumaan saman katon alle, pääsette kätevästi samaa matkaa töihin. Ja kuten mainittua, töissä vietetään valtavasti aikaa elämästä, jopa enemmän kuin oman kumppanin kanssa. Onhan se kätevää, jos se oma kulta on samassa työpaikassa, niin ainakin häntä silloin näkee päivittäin. Arkiset asiat hoituvat työn lomassa, voitte esimerkiksi jo työpäivän aikana suunnitella mitä teette ruuaksi töiden jälkeen, ja kumpi käy kaupassa tai hakee lapset, jos toinen jääkin pidemmäksi aikaa töihin.
3. Samat edut
Romanssin syntyessä voi paljastua erilaisia puuttumista vaativia tasa-arvokysymyksiä. Oletetaan että mies ja nainen, jotka tekevät samaa työtä samanlaisella osaamisella tykästyvät toisiinsa ja aloittavat suhteen. Läheisissä väleissä kun ollaan, huomataan, että toiselle maksetaan samasta työstä huomattavasti parempi korvaus tai hänen sopimuksensa on muilta ehdoiltaan parempi kuin toisen. Silloin on syytä vaatia samat edut myös toiselle!
4. Helpompi ymmärtää toista
Sen lisäksi, että töissä vietetään paljon aikaa, töistä myös usein puhutaan vapaa-ajalla. Jos kumppanisi on ihan eri alalla, ei hän välttämättä ymmärrä mitään työpuheestasi, eikä osaa ottaa kantaa esimerkiksi työhön liittyviin huoliisi ja työstä koituvaan stressiin. Muita yleisiä aiheita, mitä työhön liittyen kotona saatetaan jauhaa, on tietysti ihmiset ja heidän käyttäytymisensä työpaikoilla. Mikäli kumppanisi ei ole koskaan tavannutkaan henkilöitä, joista puhut, voi hänen olla vaikea suhtautua juttuihisi ja hän saattaa saada aika puolueellisen kuvan esimerkiksi pomostasi, kun kuulee vain sinun versiosi asioista. Mikäli olette samassa työpaikassa, aukenee kaikki työhön liittyvät asiat kumppanillesi huomattavasti helpommin.
5. Uudet ideat
Mikäli teillä todella synkkaa ja kaiken lisäksi nautitte työstänne, saatatte yhdessä saada aivan loistavia ja toteutuskelpoisia ideoita töihin liittyen myös vapaa-ajallanne, kun puhutte työstä yötä myöten.
Uhat
1. Vain te kaksi? – not!
Kuten mainittu, rakkauden roihahtamiselle emme välttämättä voi mitään, mutta kannattaa huomioida, että suhteeseen eteneminen vaikuttaa myös muuhun työyhteisöön, eikä jää pelkästään teidän kahden väliseksi asiaksi. Ensinnäkin, mikäli ryhtyy salasuhteeseen, on hyvä tietää, että lopulta ne paljastuvat aina. Kyllä muut huomaavat jotain ennemmin tai myöhemmin, vaikka olisitte kuinka ovelia. Sen lisäksi muita kiinnostaa aina ja on ihmisiä, jotka haluavat myös puuttua asioihin. Voi myös tulla ikäviä kolmiodraamoja, esimerkiksi kaksi kollegaa ihastuu samaan tyyppiin ja ihastuksen kohde valitsee sen ”huonomman” vaihtoehdon, joka kohtelee häntä kaltoin ja tämä pakit saanut jauhaa viikosta ja kuukaudesta toiseen, että: ”jätä se, ei se ole sinun arvoisesi ja se vaan käyttää sinua hyväkseen” ja niin edelleen. Tee nyt tämmöisessä tilanteessa työsi hyvin, liikaa henkilökohtaista draamaa työpäiviin.
2. Puolueellisuus
Mikäli suhteeseen käy työntekijä ja esihenkilö, on se aina kyseenalaista. Esihenkilö ei voi mitenkään pysyä objektiivisena työhön liittyvissä asioissa. Hän ei välttämättä sitä itse halua tiedostaa, mutta asettaa muut työntekijät eriarvoiseen asemaan verrattuna heilaansa. Voi olla vaikea olla suosimatta omaa rakastaan erilaisissa työpaikan ristiriidoissa, kuten kuka saa mitkäkin työtehtävät, työvuorot, lomat ja ehkä jopa palkka-asiat. Riippuu tietysti esihenkilön persoonasta ja moraalista, mutta voi olla, että hän lavertelee myös muiden työntekijöiden luottamuksellisia asioita heilalleen, vaikka ei saisi. Jos esihenkilön ja työntekijän välinen suhde on yleisessä tiedossa työpaikalla, heijastuu se ryhmädynamiikkaan väistämättä. Pomon puolisolle ei puhuta pomosta samalla tavalla kuin muille työkavereille, eikä muistakaan työpaikkaan liittyvistä asioista, sillä ajatellaan, että ne kantautuvat kuitenkin pomon korviin. Sama pätee tietysti muissakin työpaikkaromansseissa. Vaikkei kyseessä olisi esihenkilö-työntekijä -asetelma, vaan kaksi työntekijää, heijastuu sekin ryhmädynamiikkaan ja kunkin pitää tavallaan tietää, kuka kertoo kenellekin mitkäkin asiat eteenpäin. Toisin sanoen, luottamus voi suhteessa oleviin kärsiä, koska emme koskaan voi tietää kenet ja kenen asiat suhteessa oleva asettaa etusijalle. Työyhteisö joutuu olemaan kieli keskellä suuta puheissaan, mitä saa ja voi kenellekin sanoa.
3. Riidat ja erot
Entäs sitten riitatilanteet, puhumattakaan erotilanteista? Ne heijastuvat välittömästi töihin. Jos kaksi samassa työpaikassa työskentelevää henkilöä ovat riidoissa keskenään tai vaikka juuri riitaisasti eronneet, ei työn teosta välttämättä yhdessä tule mitään. Myös koko työpaikan ilmapiiri voi muuttua, koska muut työntekijät aistivat kireät välit. Tilanne voi mennä niinkin pahaksi, että toinen joutuu lähtemään. Jos kumpikaan ei vapaaehtoisesti suostu vaihtamaan työpaikkaa, voi piina olla aika pitkä kaikille kyseisessä työpaikassa oleville, eikä se ole reilua. Työn tekeminen todennäköisesti kärsii ainakin suhteen osapuolilla, ellei muillakin. Toki työn tekeminen voi kärsiä myös tilanteessa, jossa kaikki on hyvin ja ollaan todella rakastuneita, jonka vuoksi töitä ei malteta tehdä kunnolla. Koko ajan pitää vilkuilla sitä ihastusta tai karata yhdessä vessaan tai ihan vaan ajatukset leijailevat hänessä töiden sijaan.
4. Katkerat kaadot
Sitten nämä työpaikan casanovat, jotka lentävät kukasta kukkaan, saattavat myös aiheuttaa aika paljon hämmennystä ja sekasortoa työyhteisöissä. Joku ”kaadoista” olisi ehkä halunnut enemmän mutta jäi kuin nalli kalliolle yhden illan jälkeen ja nyt uusi työntekijä saakin casanovan kaiken huomion. Kenelle tämä epätoivoisesti ihastunut ja hyljätty purkaa pahan mielensä? No tietenkin sille uudelle viattomalle työntekijälle! Uusi työntekijä on pyörällä päästään, kun toinen kollega yrittää päästä pöksyihin ja toinen tiuskii ja on epäystävällinen ilman syytä. Ei tule kovin hyvä kuva uudesta työpaikasta.
5. Kilpailu
Mitä jos suhteen osapuolet ovat todella kilpailuhenkisiä ja alkavat töissä kilpailemaan keskenään erilaisista asioista? Kumpi miellyttää enemmän esihenkilöä, kumpi tienaa paremmin, kumpi saa ylennyksen, kumpaa kollegat arvostavat enemmän tai kummalle he avautuvat? Kumpi tekee työnsä paremmin? Jos työstä tulee ikuista kilpajuoksua, joka jatkuu vielä kotonakin, voi se viedä molemmat uupumuksen partaalle ja siinä alkaa kärsimään sekä parisuhde että työ.