10 syytä, miksi ihmissuhteita katkeaa elämän varrella

Muisteletko ajoittain lämmöllä jotain vanhaa ystävää ja kaikkea kivaa mitä olette yhdessä tehneet ja kokeneet? Samalla saatat ihmetellä tai palauttaa mieleen, miksi ette enää ole tekemisissä. Ihmissuhteita katkeaa elämän varrella useista erilaisista syistä, joskus ne katkaistaan tietoisesti, joskus ne vain hiipuvat pois pikkuhiljaa ilman, että kummallakaan olisi erityistä tekemistä asian kanssa. Tässä artikkelissa keskitytään ystävyys- ja kaveruustyyppisiin suhteisiin, ei siis seurustelu- ja parisuhteisiin. Ohessa kymmenen tyypillistä syytä ihmissuhteen katkeamiselle.

1. Yksipuoleinen yhteydenpito

Onko sinulla tai onko sinulla ollut ystävä, joka ei itse koskaan ota yhteyttä sinuun, vaan yhteydenpito on aina sinun harteillasi? Kaikillahan meillä on elämässä ajankohtia, jolloin ei yksinkertaisesti ole aikaa pitää yhteyttä kaikkiin tärkeisiin ja rakkaisiin ystäviin ja se on ihan ymmärrettävää. On kuitenkin tilanteita ja ihmissuhteita, joissa toinen osapuoli ei koskaan, ei koskaan, ota itse yhteyttä, vaan ikään kuin pitää toista itsestäänselvyytenä. Joillekin tämän tyyppinen järjestely voi olla ihan fine, mutta jotkut saattavat ottaa nokkiinsa ja pikkuhiljaa itsekin lopettaa yhteydenpidon, koska tuntevat, ettei heidän seuransa toista kiinnosta.

2. Ghostaaminen

Ghostaamisella tarkoitetaan ilmiötä, jossa ihmissuhteen toinen osapuoli ikään kuin jätetään selittämättä. Viesteihin ja muihin yhteydenottoihin ei enää vastata ja ehkä jopa poistetaan hänet somekanavista ja niin edelleen. Ghostattu osapuoli ei koskaan saa selitystä, miksi näin on tehty. Ghostaajaltahan tämä on äärimmäisen tökerö ja itsekäs, joskin helppo tapa hyljätä ei-toivotut ihmiset ympäriltään. Ei ehkä haluta sanoa suoraan, mistä kenkä puristaa ja miksi toisen seura ei enää kiinnosta, koska se saattaa tuntua liian vaikealta.

3. Seurustelun aloittaminen

Tiedättekö sen ihmistyypin, joka unohtaa kaikki ystävänsä heti kun löytää seurustelukumppanin? Sitä ollaan niin umpirakastuneita (tai rakastuneita johonkin psykopaattiin, joka kieltää muut ihmissuhteet ja seuran), että kaikki aika halutaan viettää uuden kumppanin kanssa, eikä kavereille jää enää ollenkaan aikaa. Sitten kun suhde alkaa rakoilla tai päättyy, niin sitten tullaan häntä koipien välissä takaisin anelemaan ystävien seuraa.

4. Energiasyöpöt

Ihmissuhteet voivat myös päättyä, mikäli toinen osapuoli vie liikaa toisen energiaa. Energiaa voi viedä monella tapaa, esimerkiksi kaatamalla aina omat huolensa toisen niskaan ja valittamalla kaikesta, eikä huomioida toisen tilannetta lainkaan. Onko toisella juuri sillä hetkellä itselläkään hyvä olla ja voimavaroja toisen huolien purkamiseen ja kuuntelemiseen? Energiasyöppö ei yleensä muista edes kysyä ”mitä sinulle kuuluu?” Energiaa voi viedä toiselta myös vaatimalla liikaa. Ei kaikki halua hengata kakskytneljäseittämän tai puhua puhelimessa joka päivä, ehkä muitakin kavereita olisi välillä kiva nähdä. Jotkut vaativat ja takertuvat liikaa, ovat mustasukkaisia muista kavereista ja haluaisivat kaiken huomion ystävältään. Se voi olla toisesta todella, todella uuvuttavaa ja pidemmän päälle hän saattaa haluta pois koko ihmissuhteesta.

5. Liian erilaiset elämät

Joskus saatat huomata vaan kasvaneesi erilleen hyvästä ystävästäsi. Et ehkä enää jaa samoja arvoja hänen kanssaan, teitä kiinnostavat ihan eri asiat, ettekä oikein enää puhu samaa kieltä. Et siis enää keksi kunnolla puhuttavaa tämän ystävän kanssa, kun olette niin eri planeetoilta. Säästäkään kun ei aina jaksaisi jutella.

6. Sairastuminen

Mikäli sinä tai ystäväsi sairastutte vakavasti, on tärkeää pysyä ystävän rinnalla ja tukena. Joskus kuitenkin, esimerkiksi vaikeiden mielenterveysongelmien vuoksi, ystävyys saattaa jäädä. Ystävä voi olla jo niin kuutamolla, jopa laitoshoidossa, ettei yhteydenpidosta tule enää mitään, vaikka haluaisitkin. Hän ei välttämättä enää tunnista sinua, on harhainen, tai kommunikaatio on muuten vaan vaikeaa, jos hänen on esimerkiksi vaikea ymmärtää asioita, kuten mikä vuodenaika tai päivä on kyseessä.

Joko luit erään tarinan siitä, kuinka ystävyys vain päättyi? Juttuun pääset tästä

7. Riita

Ystävyys voi päättyä myös ylitsepääsemättömien riitatilanteiden vuoksi. Ystävä on saattanut pettää luottamuksesi pahemman kerran tai tehdä jotain muuta anteeksiantamatonta, eikä paluuta entiseen ole. Näitähän löytyy läpi historian, kaveri on esimerkiksi käynyt kuksimassa puolisoasi tai muuta yhtä reilua.

8. Paikkakunnan vaihdos

Ystävä muuttaa eri paikkakunnalle tai ulkomaille ja pikkuhiljaa yhteydenpito jää, koska ette pääse näkemään toisianne ja toisen elämää siellä jossain on niin vaikea ymmärtää. Näitä tapauksia varmasti riittää, mutta tosiystävyys säilyy kyllä. Silloin ihmiset näkevät vaivaa sen eteen, että pääsevät vierailemaan toistensa luona, puheluista ja skypeistä puhumattakaan.

9. Päihteet

Viina tai huumeet veivät mukanaan hyvän ystävän. Joskus käy ikävä kyllä niin, että ystävä ajautuu erilaisten päihteiden pariin ja sairastuu riippuvuuteen. Vaikka haluaisit kuinka auttaa, on joskus päästettävä irti. Riippuvaista ei voi kukaan muu parantaa, vaan halu on lähdettävä itsestä. Kaikki ei siihen pisteeseen asti pääse ja ne, jotka pääsevät, saattavat keretä aiheuttaa hallaa lähipiirissä vuosikausia. Päihderiippuvuudet saavat ihmisen käyttäytymään arvaamattomasti ja epäluotettavasti. Riippuvainen saattaa valehdella sinulle päin naamaa, jopa varastaa sinulta. Jossain vaiheessa tällaisesta ihmissuhteesta kannattaa irtisanoutua, ainakin siihen saakka, kun toinen saa itsensä kuntoon, ettet aiheuta itsellesi liikaa vaikeita ongelmia.

10. Kuolema

Kaikki meistä kuolevat, mutta joskus kuolo korjaa liian aikaisin. Hyvin nuoriakin ihmisiä lähtee täältä liian varhain erilaisten sairauksien, onnettomuuksien ja rikosten vuoksi. Moni jää heitä kaipaamaan. Tämä on kaikista surullisin tapa menettää ystävä, koska se on lopullisin. Kaikki muut edellä mainitut skenaariot voivat muuttaa suuntaa ja jonkun ystävän voi saada vuosienkin jälkeen vielä takaisin, mutta kuoleman jälkeen se ei enää ole mahdollista.