Miksi en halua mennä töihin?

Kuulutko niihin ihmisiin, jotka valittavat aina työstään? Työ on pakollinen paha, josta ei voi missään nimessä nauttia. Vai oletko kenties se outolintu, josta on aina kiva mennä töihin, etkä keksi työstäsi pahaa sanottavaa? Sanomattakin on selvää, kumpaan porukkaan kuuluisi mieluummin. Jotkuthan ajattelevat, ettei jälkimmäinen vaihtoehto ole mahdollinen eikä työstä kuulu nauttia vaan sitä tehdään siksi, että voidaan kustantaa muu elämä työn ulkopuolella. On tietysti monia syitä, miksi ihmiset eivät halua mennä töihinsä ja alle on listattu niistä yleisimmät. Ymmärräthän, että moni asia on korjattavissa, eikä sinun tarvitse loppuelämääsi kärvistellä ikävässä ja epänautinnollisessa työtilanteessa. Asiat voivat muuttua ja sinä voit muuttaa niitä.

En halua mennä töihin, koska se vie niin paljon aikaa muulta tekemiseltä

Ärsyttääkö sinua olla kahdeksan tuntia päivässä töissä ja sen vuoksi et ehdi harrastaa niin paljon kuin haluaisit. Olet ehkä intohimoinen golfaaja tai ratsastaja, mutta et pääse kentille tai tallille kuin viikonloppuisin, koska työpäivän päätyttyä on auttamattomasti liian myöhäistä lähteä ajamaan kyseisiin paikkoihin, saati ehtiä tehdä siellä mitään. Mieti, voisitko tehdä rakkaasta harrastuksestasi työn ja tulonlähteen? Sinun ei välttämättä tarvitse olla ammattilaistasoinen ratsastaja tai golfaaja, työnsarkaa voi löytyä lajin parista muutenkin tai ehkä alat alan yrittäjäksi.

Et haluaisi mennä töihin, koska haluaisit vaan jäädä sänkyyn tai sohvalle katsomaan Netflixiä, nukkumaan tai tuijottamaan kattoa koko päiväksi. Hmm, oletko mahdollisesti uupunut? Työssäsi tai työtehtävissäsi ei sinänsä välttämättä ole mitään vikaa, mutta et vaan jaksaisi. Tämmöisiä päiviä on kaikilla varsinkin pimeään vuodenaikaan, mutta jos tilanne jatkuu, on syytä konsultoida työterveyslääkäriä. Uupuminen voi johtaa burn outiin, josta toipuminen on todella hidas prosessi!

En halua mennä töihin, koska yrityksen/työpaikan arvot sotivat omia arvojani vastaan

Oletko joskus ajautunut töihin, jossa sinun on hankalaa samaistua sen arvomaailmaan? Saatat esimerkiksi panna merkille, että asiakkaitanne huijataan tietoisesti, jotta saadaan enemmän myyntiä, tai joudut edistämään alkoholi- tai tupakkatuotteiden myyntiä, vaikka olet itse kärsinyt koko elämäsi päihderiippuvuuksista perheessäsi. Älä myy sieluasi, vaan vaihda työtä. Jos työnantajasi pyytää sinua tosiaan ”kusettamaan” asiakasta, sano suoraan, että ei, en suostu. Voit pyytää muita tehtäviä, mutta ehkä kuitenkin paras ratkaisu on etsiä kokonaan toinen työnantaja. Ihan oman mielenterveytesi kannalta.

En halua mennä töihin, koska siellä juoruillaan

Miksi ihmiset eivät vaan pidä huolta omista asioistaan? Ärsyttääkö sinua työpaikkasi juorukerho? He saattavat aina puhua muista ihmisistä (pahaa tai henkilökohtaisia asioita), kun kohde ei ole paikalla. He kyselevät sinulta, tiedätkö mitään, esimerkiksi miksi Raija on nyt sairaslomalla ja kenen kanssa hänet on nähty, tai vaihtoehtoisesti he vuodattavat nämä ”salaisuudet” sinulle pyytämättä ja yllättäen, vaikka sinua ei voisi vähempää kiinnostaa. Et itse haluaisi osallistua tähän juoruiluun, mutta et voi siltä oikein välttyäkään. Voit sanoa suoraan ja napakasti, että tämä ei ole ok ja et halua juoruilla. Riskinä piilee tietenkin se, että olet seuraava ”uhri” (ellet ole sitä jo). Jos havaitset tällaista, kannattaa ottaa yhteyttä johonkin korkeampaan tahoon, luottamushenkilöön, esihenkilöön tai HR:n ja pyytää heitä tekemään asialle jotain.

En halua mennä töihin, koska työ on liian vaikeaa

Oletko saanut töissä yllättävän kovia haasteita ja koet työn olevan osaamisesi ulkopuolella? Sinua alkaa stressata, kun et voi ”vaan tehdä” työtä, vaan sinun pitää opetella kaikki juurta jaksain, kysellä ja varmistella muilta ja silti koet, että kaikki menee varmaan mönkään, eikä tämä onnistu? Lohdutuksen sana; ihminen oppii ja kehittyy ainoastaan mukavuusalueensa ulkopuolella. Eli koita ajatella positiivisesti; nyt on haastavaa, mutta opit koko ajan! Toki, jos tilanne vaan jatkuu ja jatkuu ja pelkäät työpaikkasi olevan vaakalaudalla, jos epäonnistut tai joudut viemään töitä kotiin ja ratkomaan pulmia yötä myöten, kannattaa avata suu ja kysyä esihenkilöltä, voisiko hän antaa sinulle mahdollisesti jotain muita tehtäviä. Pitkittynyt stressi voi nimittäin johtaa muihinkin vakavampiin sairauksiin.

En halua mennä töihin, koska työni on tylsää

Työ voi olla myös liian helppoa ja siitä syystä tylsää. Sinusta saattaa tuntua siltä, että elämäsi valuu hukkaan yksinkertaisissa ja mekaanisissa työtehtävissä, kun sisimmässäsi tiedät, että pystyisit parempaan. Siinä tapauksessa otapa itseäsi niskasta kiinni ja hankkiudu haastavampiin tehtäviin! Ei sinun tarvitse tuhlata aikaasi tylsässä työssä! Kaikki kunnioitus silti tylsiä töitä kohtaan, jonkunhan ne on tehtävä. Ja jos esimerkiksi vapaa-aika tai perhe-elämä on kuormittavaa, niin mikäpä olisikaan mukavampaa, kuin päästä töihin ”lepäämään”, jos työ ei vaadi liikaa ponnistelua. Eli joskus tylsät työtkin ovat paikallaan.

En halua mennä töihin, koska ihmiset siellä ärsyttävät minua

Alkaako sinusta tuntua siltä, että vihaat ihmisiä? Ehkä työssäsi kohtaat pelkästään vaikeita, hankalia ja ärsyttäviä asiakkaita. Ehkä työkaverisi ja pomosi ovat maailman ärsyttävimpiä? Oletko koko ajan kokenut näin, vai ovatko he vasta viime aikoina alkaneet ärsyttää? Koita kaivaa syvemmältä ja miettiä ärsytyksen alkulähteitä, mikä sinua oikeastaan ärsyttää? Ehkä olet stressaantunut tai henkilökohtaisen elämän asiat vaivaavat sinua niin, että se purkautuu ärsytyksenä töissä? Vai käyttäytyvätkö ihmiset siellä oikeasti huonosti sinua kohtaan?  Jos on näin, tulee sinun ottaa asia puheeksi. Mutta jos ärsytys kumpuaa vain sinusta itsestäsi, koita työstää omat kipukohtasi, äläkä pura sitä muihin.  

En halua mennä töihin, koska minua kiusataan/ahdistellaan

Työpaikkakiusaaminen ja seksuaalinen häirintä on ehdottomasti loputtava. Sitä ei kenenkään tule sietää. Mikäli sinua pelottaa tai ahdistaa mennä töihin edellä mainituista syistä, avaa suusi heti. Korostan; heti. Puhu jollekin: esihenkilölle, luottamushenkilölle, työterveyteen, työkaverille… jos et (vielä) uskalla töissä avata suuta, puhu kotona tai vapaa-ajalla ja hae rohkaistusta ja tukea ensin sieltä. Pääasia, että sanot sen ääneen. Muuten mitään ei tapahdu, asia ei korjaudu itsestään.

Härkää sarvista

Mikäli jokin yllä olevista syistä kuulostaa tutulta tai voit samaistua niihin, on aika tehdä jotain! Älä vain tyydy epämukavaan tilanteeseen. Mitä sitten voit tehdä? Voit puuttua asioihin, keskustella. Epäkohdista työpaikalla kannattaa aina keskustella, muuten mikään ei ikinä muutu. Vaihda työpaikkaa. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta laita prosessi alkuun. Voi olla, että menee vuosi ennen kuin löydät uuden työpaikan, mutta ala etsiä. Mikäli huomaat olevasi väärällä alalla, opiskele uusi ammatti/ala tai ryhdy yrittäjäksi. Mikäli sinusta tuntuu, että suuntasi on hukassa, käytä ammatinvalinta- tai uraohjauspalveluja, joita löytyy nykyään pilvin pimein. Mieti, pohdi, puhu. Muutos usein pelottaa, koska se voi olla hyppy tuntemattomaan mutta silti, just do it!