”Sisarukset ovat oikeita kultakimpaleita! Mitä tekisimmekään ilman heitä? Oma sisarus on myös paras ystäväni!” Nämä lausahdukset on moneen kertaan kuultu ja parhaimmillaan sisaruussuhde onkin juuri tuollaista ikuista ja ylintä ystävyyttä. Voidaan jakaa lapsena leikit, lelut, huoneet, vaatteet ja kokemukset, vaikka välillä vähän kinastellaankin. Kaikki on kuitenkin pienen kinastelun arvoista, sillä side on vahva ja sisaruksen läsnäolo sekä tuki on aikuisenakin korvaamatonta. Aina ja kaikissa tapauksissa ei kuitenkaan näin ole. Eivät kaikki sisaruussuhteet ole yhtä ilotulitusta ja ylintä ystävyyttä. Sisarus voi myös vituttaa enemmän kuin ilahduttaa. Jotkut sisarukset eivät ole väleissä lainkaan. Syitä siihen, miksi sisarus vituttaa, tai miksi omaa sisarusta ei yksinkertaisesti voi sietää, on monia. Kuinka moneen sinä samaistut?
Sisarukseen ei voi luottaa
Sad but true. Vaikka veri teitä yhdistääkin, et silti voi luottaa sisarukseesi. Jo lapsena hän ”rolli” kaikki asiasi vanhemmillesi. Saatoit varastaa karkkia kaupasta ja eikö sinut käräytetty vanhemmillesi. Saatoit teininä heilua kännissä kaupungilla ja taas oma sisarus oli asialla, kun vanhemmilta tuli tupenrapinat. Aikuisena et ehkä enää ensimmäisenä soita sisaruksellesi, kun saat tietää olevasi raskaana ja haluat pitää asian vielä salassa vanhemmiltasi. Onko sisaruksesi epäluotettava vai pelkkä hölösuu, en tiedä, mutta ainakaan mikään ei pysy salassa, jos hän saa tietää.
Taustalla voi toki olla myös esimerkiksi miellyttämisen halua nimenomaan vanhempianne kohtaan. Hän haluaa olla lojaali mieluummin heille, kuin sinulle ja hakee heiltä hyväksyntää sinun kustannuksellasi.
Onko ikäerolla tai sukupuolella väliä, kuinka läheinen on sisaruksen kanssa? Käy katsomassa blogiteksti täältä!
Sisarus on liian erilainen
Erilaisuus on usein ja yleensä hyve. On hyvä, että ihmiset ovat erilaisia ja parhaimmillaan esimerkiksi ystävyys- ja rakkaussuhteissa erilaiset persoonat täydentävät toisiaan. Sisaruksetkin ovat useimmiten kuin yö ja päivä keskenään. Joskus kuitenkin toisen erilaisuus ärsyttää niin paljon, ettei sitä voi yksinkertaisesti sietää. Jos ihan joka ikinen mielipide ja tapa toimia on sinun vastakohtasi, voi kanssakäymisestä tulla yhtä tahtojen taistelua ja siksi näettekin ehkä vain kerran vuodessa joulupöydässä. Seuraava vuosi meneekin aina siitä toipuessa ja seuraavaan matsiin valmistautumisessa.
Tai sitten saatat aikuisena havahtua siihen, että sinulla ei tosiaan ole mitään yhteistä sisaruksesi kanssa, ei niin mitään. Et edes keksi enää mitään puhuttavaa hänen kanssaan, et saa sisaruksestasi mitään irti. Hänkään ei ymmärrä sinun elämästäsi hölkäsen pöläystä. Säästä kun ei jaksa montaa minuuttia puhua.
Voi myös olla, että välillänne on katkeruutta. Toinen tai molemmat saattavat kokea, että sisarus on tai on ollut aina vanhempien suosikki ja lellikki ja itse on jäänyt varjoon ja vähemmälle huomiolle. Ehkä sinulta on aina onnistunut kaikki, etkä ole tarvinnut niin paljon vanhempien apua ja huomiota ja sinusta siksi tuntuu, että kaikki hellyys ja huomio on kohdistettu sisarukseen. Tai sitten toisin päin; sisarus on aina onnistunut kaikessa, kun taas sinua v*tuttaa se, että sinulta ei tunnu onnistuvan mikään ja olet aina verrannut itseäsi tuohon menestyvään sisarukseen ja koet siitä kateutta ja katkeruutta.
Sisarus on epäreilu teidän yhteisiä vanhempianne kohtaan
Monissa perheissä on tuttua se, että joku sisaruksista saattaa joko tiedostaen tai tiedostamatta käyttää vanhempiaan hyväksi. Vanhemmilta ehkä lypsetään rahaa vielä pitkälle aikuisuuteen asti, kun ei tajuta itsenäistyä. Jos vanhemmat ovat jo isovanhempia, saatetaan heidän lastenhoitoapunsa ottaa itsestään selvyytenä, eikä välttämättä muisteta, että omat lapset eivät ole heidän ainoita lapsenlapsia. Toiset sisarukset ovat hienovaraisempia avunpyyntien suhteen ja haluavat muutenkin pärjätä itse, mutta kuitenkin apu silloin tällöin olisi tarpeen. Heitä saattaa suoraan sanottuna vituttaa katsoa vierestä, kun sisarus loisii vielä vanhempien kotona tai raahaa lapsensa mummolaan hoitoon harva se viikonloppu esimerkiksi siksi että pääsee itse juhlimaan.
Menikö kuppi nurin totaalisesti sisaruksen kanssa? Täältä voit hakea jeesiä v*tutukseen!
Sisarus ottaa ja ottaa mutta ei anna
Tämä liittyy vahvasti edelliseen kohtaan ja epäreiluuteen. Sisaruksesi saattaa käyttäytyä epäreilusti myös sinua kohtaan ja vaatia sinulta hirveästi aikaasi, apuasi ja energiaasi, muttei tarjoa sitä koskaan itse. Saatat olla sisaruksesi ”huoliämpäri”, jolle hän aina soittaa ja kaataa kaikki huolensa mutta unohtaa ehkä kysyä mitä sinulle kuuluu?
Samainen sisarus saattaa myös aika ajoin saattaa sinut ongelmiin. Tiedäthän sen tyypin, joka lainaa autoasi ja palauttaa sen rikottuna tai tankki tyhjänä, kun sinulla olisi kiire vaikka tärkeään työhaastatteluun? Sama tyyppi lainasi teininä lempivaatteitasi, etkä sen koommin nähnyt niitä ainakaan enää ehjänä. Sisarus saattaa myös lainata sinulta pöyristyttäviä summia rahaa, käyttää sinua pankkilainan takaajana tai alibina, kun pettää puolisoaan tai jopa tehtaillessaan rikoksia. Saat aina olla varpaillaan, koska itse joudut hänen takiaan hankaluuksiin ja vararikkoon.
Liika puuttuminen sinun asioihisi
Sisaruksesi saattaa myös liikaa puuttua sinun henkilökohtaisiin asioihisi. Sinusta alkaa tuntua siltä, ettet saa elää omaa elämääsi rauhassa, tai tehdä omia valintojasi. Esimerkiksi vanhempi sisaruksesi saattaa olla koko ajan neuvomassa ja puuttumassa asioihisi. Syy taustalla voi olla ihan hyvä, isompi sisaruksesi saattaa kokea, että on jollain tavalla vanhempana sinussa vastuussa, varsinkin jos hän on hoitanut sinua paljon, kun olitte lapsia. Rooli vaan saattaa jäädä päälle, vaikka olisitte jo aikuistuneet ja hän ei ymmärrä niin sanotusti päästää irti (monille vanhemmille voi käydä samaa) ja antaa sinun kokeilla siipiesi kantavuutta itse. Sisaruksesi on saattanut saada esimerkiksi lapsia ennen sinua, työllistyä ja ostaa talon ja kun sinä olet vastaavassa elämän vaiheessa itse, tulee hän päsmäröimään ja kertomaan kuinka asiat pitää hoitaa, eikä anna sinun toteuttaa elämääsi ja valintojasi omalla tyylilläsi.
Kuten sanottu, kaikki eivät ole missään tekemisissä sisarustensa kanssa. Voi olla, että suhde on vain vuosien saatossa ”hiipunut”, kun ei ole mitään yhteistä eikä mielenkiintoa tai sitten välirikko on tullut jonkin konfliktin seurauksena, eikä sitä ole saatu sovittua. Perhe voi tosiaan olla pahin, niin kuin sanotaan.
Haluatko kertoa oman ihmissuhdetarinasi? Käy täyttämässä meidän yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä!