Kolmiodraamat – selviääkö niistä?

Kolmiodraamat satuttavat aina, vähintään jota kuta kolmesta osapuolesta. Silti kolmiodraamat ovat hyvin yleisiä ja koskettavat montaa meistä jossain vaiheessa elämää. Aina ei voi nimittäin itse valita, joutuuko kolmiodraaman osapuoleksi, vaan kaksi muuta saattavat tehdä päätöksen puolestasi. Voi toki myös olla, ettet koskaan saa tietää olleesi osana kolmiodraamaa. Kumppanisi saattaa tälläkin hetkellä vehdata jonkun toisen kanssa, muttei koskaan jää kiinni pettämisestä. Kukaan ei välttämättä tietoisesti koskaan hae kolmiodraamaa, mutta saattaa huomata ajautuneensa sellaiseen ja siitä voi olla myös vaikea päästä pois.

Kolmiodraamoissa on siis nimensä mukaisesti yleensä kolme osapuolta, erilaisissa rooleissa. Klassisessa esimerkissä on siis parisuhteen molemmat osapuolet, joista toinen on pettäjä ja toinen petetty ja sitten on se kolmas, suhteen ulkopuolinen henkilö, niin sanottu ”toinen nainen” tai ”toinen mies”. Toki variaatioita kolmiodraamoista löytyy, voi olla esimerkiksi niinkin, että parisuhteen molemmilla osapuolilla on tahoillaan ”toinen nainen” ja ”toinen mies”. Voi myös olla, että olet esimerkiksi se ”toinen nainen” useammallekin miehelle. Eli pyörittelet varattuja miehiä useampaa kerrallaan (ja ehkä olet samalla jopa itse naimisissa).

Yleensä kolmiodraamoihin liittyy salailu, eli ainakin joku osapuolista voi olla pitkään täysin tietämätön mitä hänen selkänsä takana tapahtuu. Myös usein jonkun ”ajautuessa” esimerkiksi toiseksi naiseksi, ei hän välttämättä ainakaan aluksi tiedä, että uusi ihastus onkin varattu. Tarkastellaanpa asiaa kaikkien osapuolien näkökulmasta.

Petetty

Petetyn rooli on yleensä se kaikista pahin ja kivuliain rasti. Ellei tosiaan käy niin, ettet koskaan saa tietää olleesi petetty. Yleensä kuitenkin ennemmin tai myöhemmin totuus paljastuu. Ja totuus sattuu. Olet kuvitellut, että sinulla ja kumppanillasi on kaikki hyvin ja suhde kunnossa ja olet luottanut häneen. Ja sitten matto vedetäänkin jalkojesi alta, saat selville, että hänellä on joku toinen. Ehkä kyseessä on yhden illan hairahdus tai kyseessä voi olla jo vuosikausia jatkunut suhde. Vaikeinta näissä tilanteissa on yleensä ymmärtää, miksi? Tunteet voi vaihdella laidasta laitaan, raivosta suruun, epäuskoon, pettymykseen, paniikkiin ja niin edelleen.

Tilanteessa, johon on tahtomattaan joutunut, joutuu myös vaikeiden päätösten äärelle. Mikäli pettävä kumppani edelleen haluaa jatkaa suhdetta kanssasi, joudut miettimään hyvin tarkkaan, jäätkö rikottuun suhteeseen vai annatko pettävälle puolisolle kenkää. Yleensä nämä valinnat on aina helpommin sanottu kuin tehty ja varsinkin ulkopuolisten on helppo antaa ohjeita tyyliin; ”jätä se”. Vaikka haluaisitkin jättää kumppanisi, ei se aina ole käytännönkään syistä helppoa. Voi olla, että teillä on yhteisiä lapsia, omaisuutta, kuten esimerkiksi talo, lainaa, lemmikkejä ja niin edelleen. Voi olla myös, että olet taloudellisesti riippuvainen kumppanistasi, etkä tiedä mitä tehdä ja minne mennä esimerkiksi asumaan ilman häntä ja hänen rahojaan. Se, miten näiltä tilanteilta vältytään, on asian aihe erikseen enkä paneudu siihen nyt, mutta suosittelen kaikkia miettimään rakastuneenakin erilaisia skenaarioita suhteen päättymisen suhteen.

Pettäjä

Kuten todettu, en usko, että kukaan haluaa tieten tahtoen pettäjäksi ja suunnittelee sellaiseksi ryhtyvänsä, mutta moni silti päätyy pettämään. Miksi? Huonon itsehillinnän takia? Onko huono itsehillintä seuraus huonosta moraalista, huonosta itsetuntemuksesta vai mistä? Mene ja tiedä. Pettämistä en halua puolustaa millään lailla, yritän vain ymmärtää syitä, miksi päätyä pettämään. Saatat rakastaa kumppaniasi erittäin paljon, mutta joskus houkutus koituu liian suureksi ja kerta kaikkiaan ihastut toiseen ihmiseen ja annat tilanteen ajautua liian pitkälle. Annat niin sanotusti pirulle pikkusormen ja se vie koko käden. Saatat ajatella, että yksi kerta ei haittaa, mutta kohta huomaatkin olevasi jo toista vuotta seksisuhteessa ihmisen kanssa, joka ei ole kumppanisi.

Saatat potea järkyttäviä tunnon tuskia ja mielenterveytesi on koetuksella, kun yrität punoa sellaisia kuvioita ja valheita, ettet jää kiinni. Varotoimenpiteiden määrä on valtava, kunnes et enää pysty pitämään kaikkia lankoja käsissäsi… jossain vaiheessa alat huolimattomaksi ja jäät kiinni. Pahimmassa tapauksessa valehtelet tosiaan myös tälle ”toiselle” olevasi vapaa, eikä hänkään ole tietoinen, että kotonasi odottaa joku. Kuulostaa stressaavalta. Huomaathan myös, ettet voi hallita kaikkea itse. Tämä ”toinen” saattaa kypsyä siihen, ettet jätä kumppaniasi hänen vuokseen lupailuista huolimatta ja hän saattaa hyvinkin ottaa kumppaniisi yhteyttä ja paljastaa ja rikkoa kaiken. Et voi syyttää häntä, vaan vastuu on alun perinkin ollut sinulla. Ihastumisia ja rakastumisia ei voi aina välttää, mutta mikäli rakastut johonkin ihmiseen oman parisuhteesi ulkopuolelta, olisi sinun hyvä olla kumppanillesi rehellinen ja kertoa että näin on käynyt ja päättää suhde, ennen kuin alat touhuta tämän uuden kanssa yhtään mitään.

Toinen nainen, toinen mies

Toisena oleminen voi myös olla perin raastavaa. Et ole missään vaiheessa ehkä halunnut olla se toinen, mutta huomaat yhtäkkiä olevasi tilanteessa, etkä tiedä miten pääset pois. Suhde on tosiaan saattanut alkaa palavalla rakastumisella, luullen, että toinen osapuoli on vapaa, kunnes yhtäkkiä selviää, ettei asia ihan niin ollutkaan. Tai, toki nämäkin suhteet voi alkaa niin, että varsin hyvin tiedät uuden ihastuksesi olevan varattu, mutta hän lupailee sinulle jättävänsä kumppaninsa vuoksesi… kunnes huomaat, että vuodet kuluvat, eikä vieläkään mitään ole tapahtunut. Ehkä hän vetoaa siihen, että sitten kun lapset kasvavat vähän isommiksi ja muuta paskaa.

Toki, voit yrittää nauttia niin sanotusta vapaudestasi, eli koska et ole virallisesti hänen kanssaan, voit touhuta ja tehdä mitä ikinä lystää elämässäsi, jatkaen tämän varatun ihmisen tapailua omilla ehdoillasi. Ehkä kerrot kaikista muista kumppaneistasi hänelle suoraan ja sekös häntä ärsyttää, koska hän haluaisi sinun olevan vain hänen mutta hei, eihän hän itsekään ole. Tavallaan ollessasi toinen nainen tai toinen mies, sinulla on aika paljon valtaa, jos vaan osaat sitä käyttää oikein, etkä vaan istu kotona sohvan nurkassa odottamassa, koska tämä maailman ihanin ja ainoa ihminen, joka ei edes ole sinun, suvaitsee ottaa sinuun yhteyttä tai nähdä. Kannattaa kuitenkin muistaa tässäkin roolissa se, että jossain vaiheessa todennäköisesti jäätte kiinni ja sinä olet siinä vaiheessa se syypää, kodinrikkoja, jota petetty osapuoli saattaa tulla piinaamaan vielä pitkään.

Haluatko kertoa oman ihmissuhdetarinasi? Käy täyttämässä meidän yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä!