Monet ihmiset menevät naimisiin elämänsä aikana, osa saattaa mennä naimisiin montakin kertaa. Usealle naimisiinmeno tuntuu olevan yksi elämän tavoitteista. Prinsessahäistä saatetaan haaveilla ihan pikkutytöstä saakka (liekö Disneyllä osuutta asiaan?). Rakkauden ja kumppanin löytäminen on tietysti luonnollinen ja sisäsyntyinen tarve ja hyväkin tavoite elämässä, mutta avioliitto sen sijaan on ihmisten keksimä juttu, sopimus. Miksi sitä pitäisi tavoitella? Miksi pitäisi mennä naimisiin? Onko siinä ylipäätään mitään järkeä?
Avioliitto on myös erittäin kulttuurisidonnainen asia, enkä tässä artikkelissa perehdy nyt sen kummemmin eri kulttuureiden tapoihin mennä naimisiin ja solmia avioliitto, vaan perisuomalaiseen tapaan. Tiedättehän, Suomessa saat ihan itse valita kumppanisi, eikä sinun ole pakko (enää) mennä naimisiin, vaikka sinulle siunaantuisikin jälkikasvua kumppanisi kanssa. Naimisiin mennään kirkossa tai maistraatissa ja yleensä pidetään jonkin sortin hääjuhlat. Morsian pukeutuu yleensä valkoiseen ja häiden jälkeen lähdetään häämatkalle. Ennen häitä järjestetään yleensä polttarit sekä morsiamelle että sulhaselle. Tuttu kaava.
Rakkaus
Ensimmäinen mieleen juolahtava syy, miksi mennä naimisiin on tietenkin rakkaus. Pari on niin umpirakastuneita toisiinsa, että he haluavat jollain lailla sinetöidä suhteensa ja todistaa maailmalle, että tässä sitä nyt ollaan, me kaksi. Olemme luodut toisillemme ja haluamme rakastaa toisiamme myötä ja vastoinkäymisissä, kunnes kuolema meidät erottaa. Mutta riittääkö se syy? Tai tarvitaanko siihen avioliittoa? Kyllähän toisiaan voi rakastaa myötä ja vastoinkäymisissä elämän loppuun saakka myös ilman avioliittoa.
Häät
Moni haluaa järjestää ne häät. Häät, joista on haaveiltu jo vuosikausia. Häätkin ovat kaksipiippuinen juttu, toiset niistä nauttivat, toiset eivät. Yleensä morsiamella on tapana miettiä ja suunnitella häitään ehkä enemmän, kuin sulhasella. Häistä on ehkä tehty leikekirjaa tai Pinterest -tiliä ja listaa: millainen mekko, millainen miljöö, millaiset kukat ja kampaus ja meikki, koristeet, ruoka, ohjelma, vieraat ja niin edelleen. Jotkut nauttivat tästä suunnitteluvaiheesta jopa enemmän kuin itse häistä. Sitten, jos jokin asia ei menekään niin kuin on suunniteltu, morsian muuttuu monsteriksi stressissään, bridezillaksi, eikä kenelläkään ole hauskaa.
Häihin uppoaa tolkuttoman paljon rahaa, vaikka toki pienelläkin budjetilla voi järjestää, mutta kyllä sitä rahaa silti palaa. Ruoka ainakin maksaa, vaikka itse tekisikin. Mitäs jos sää on ihan kamala tai ainakin ihan päinvastainen mielikuviesi ja ennakko-odotustesi kanssa? Mitäs jos joku juhlavieras käyttäytyy huonosti kännissä ja pilaa tunnelman? Mitäs jos kaikki saavatkin koronan? Häihin liittyy valtavasti riskejä, mutta kunhan niitä osaa vähän ennakoida tai ainakin yrittää suhtautua positiivisesti ja huumorilla, voi häistä tulla rennot ja ihanat.
Välillä Instagramia selatessa tulee ajatelleeksi, onko jotkut häät vietetty vain somea varten, anteeksi kyynisyyteni. Itse haaveilen korkeintaan sellaisista häistä, jotka voisi viettää omalla kotipihalla laajan ystäväpiirin kesken, paljain jaloin, juhlia ja tanssia ja kuunnella musiikkia aamuun saakka! Eniten houkuttaa ne seuraavan päivän rääppiäiset! Kun osa porukasta on jo kaikonnut ja jäljellä on enää parhaat ystävät, ei enää mitään paineita näyttää hyvältä, vaan voi luonnonlapsena saunoa ja uida ja nauraa väsyneille jutuille, syödä hyvin ja lopulta käpertyä väsyneenä oman kullan kainaloon vastanaineina.
Sukunimi
Yhteinen sukunimi voi toimia motivaattorina naimisiinmenolle, muttei kaikilla. Jos perheessä on lapsia, niin ymmärrän kyllä, että halutaan koko perheellä olevan yhteinen nimi. Muttei sekään nykypäivänä ole kummallista, että lapsellasi on eri sukunimi kuin sinulla. Vielä 30 vuotta sitten oli outoa, jos luokkakaverilla oli eri sukunimi kuin hänen äidillään. Tai sitten sitä vaan lapsena oli vaikea ymmärtää, kun itsellä se oli kuitenkin sama, koko perheellä. Vaikka eihän sillä ole mitään merkitystä. Kukin saa valita ihan itse. Jos oma nimi miellyttää enemmän tai on joku muu syy, niin eihän kaikki todellakaan edes ota puolisonsa sukunimeä, vaikka naimisiin menisivätkin.
Lasten huoltajuus
Jos pariskunnalla on lapsia, niin yhteisen sukunimen lisäksi toinen hyvä syy mennä naimisiin on yhteishuoltajuus, jonka avioparit saavat automaattisesti. Mikäli lisääntyvä pari ei ole naimisissa, pitää isän käydä erikseen tunnustamassa isyytensä neuvolassa tai maistraatissa saadakseen lapsen huoltajuuden. Tosin, se on ihan pikkujuttu, pari paperia pitää vaan allekirjoittaa. Mikäli pariskunta haluaa adoptoida lapsen, niin avioparina sen voi tehdä yhdessä, avoparina ei.
Omaisuus
Edellä mainittujen lisäksi löytyy muitakin juridisia syitä miksi kannattaa mennä naimisiin. Avioliitossa puolisoilla on avio-oikeus toisen omaisuuteen, eli käytännössä tämä koskee erotilanteita. Erossa molempien omaisuus lasketaan yhteen ja tasataan ja molemmille jaetaan yhtä paljon, ellei avioehtoa ole. Avioehto kannattaa siis tehdä, etenkin jos sinulla on enemmän omaisuutta, kun toisella, ellet halua jakaa kaikkea puoliksi eron koittaessa. Kaikki eivät avioehtoa kuitenkaan tee, koska halutaan uskoa ikuiseen rakkauteen ja siihen ettei eroa tule. Suosittelen tutustumaan tilastoihin.
Perintö
Kuoleman koittaessa aviopuolisolla on turvatumpi asema kuin avopuolisolla. Avioleski voi periä kuolleen puolisonsa (mikäli perillisiä ei ole), mutta avoleski ei, ellei ole testamenttia. Perilliset, jos niitä on, perivät lähtökohtaisesti aina kuolleen vanhempansa omaisuuden, mutta avioleskellä on kuitenkin hallintaoikeus yhteiseen omaisuuteen, eli esimerkiksi heidän yhteiseen kotiin. Avoleskellä tätä oikeutta ei ole.
Summa summarum
Ei ole mitään ylitsepääsemättömän järkevää syytä mennä naimisiin, sillä kaikki edellä mainitut ”hyvät syyt” saa kyllä kiertoteitsekin toteutettua:
- Häät. On muitakin hyviä syitä järjestää yhteisiä rakkausjuhlia, esim. vuosipäivinä voi kutsua ihan samat vieraat juhlimaan, kuin häihinkin kutsuisi, eikä paineet välttämättä ole niin kovat, koska nämä voi järjestää vuosittain!
- Yhteishuoltajuus. Sen saa avoparinakin pari paperia allekirjoittamalla.
- Yhteinen sukunimi. Sen voi tosiaan avoparinakin saada, mikäli on yhteisiä lapsia.
- Omaisuus. Avioehto suojaa. Toki vaatii paperitöitä, kun ei ole automaattinen.
- Periminen. Testamentilla voi vaikuttaa. Tämäkin vaatii paperitöitä, koska ei ole automaattinen.
Muutenkin, suuri osa avioliitoista päätyy eroon tai ovat jollain lailla onnettomia. Avioliitosta on myös hankalampi erota kuin avoliitosta, koska siinä niitä paperitöitä vasta saakin tehdä! Eli kannattaako naimisiin mennä? Ei kannata. Äiti oli oikeassa.
Haluatko kertoa oman ihmissuhdetarinasi? Käy täyttämässä meidän yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä!