love-hands

Ideoita aineettomiin lahjoihin, osa 1

Oletko kyllästynyt tavaran määrään ja kertakuluttamiseen? Ahdistut ehkä automarketin käytävillä, kun pitäisi löytää jollekin päivänsankarille lahja? Kaikki tuntuu niin turhalta krääsältä, eikä mitään merkityksellistä tunnu löytyvän? Haluaisit kuitenkin edes symbolisena eleenä antaa lahjan jollekin, oli se sitten lapsi, kummilapsi, puoliso, ystävä, äiti tai isä, mutta et haluaisi sen välttämättä olevan mitään materiaa. Aineettomat lahjat ovat erittäin hyvä vaihtoehto ja niissä on vain mielikuvitus rajana! Lahjan saajan ei tarvitse etsiä lahjallesi paikkaa muutenkin tavaralla täytetystä kodista, mutta hän saa silti sinulta jotain ajatuksella valittua ja elämyksellistä. Alla vinkkejä aineettomiin lahjoihin ja lisää on tulossa! 

Liput

Kannattaa kurkistaa internetin ihmeellisestä maailmasta päivänsankarin kotipaikkakunnan tapahtumatarjonta erilaisten lippukauppojen sivuilta. Mikäli sieltä löytyy jotain, joka voisi sankaria kiinnostaa, osta liput. Tarjontaa on valtavasti; on konsertteja, keikkoja, teatteria, stand-upia, festareita, urheilua ja niin edelleen. Uskoisin että jokaiselle löytyy edes jotain. Lippuja kannattaa hankkia kaksi, jolloin sankarin ei tarvitse yksin lähteä. Saatat jopa päästä mahdollisesti mukaan aveciksi!

Jos lipun ostaminen tietylle päivämäärälle askarruttaa ja tuntuu liian suurelta riskiltä, voit aina ostaa lippukauppaan myös lahjakortin, jolloin sankari pääsee itse vaikuttamaan mihin tapahtumaan ja minä ajankohtana hän haluaa lahjansa käyttää. Tosin, lahjakorteissa on joskus se huono puoli, että lahjakortin saaja unohtaa käyttää kortin tai sen käyttäminen tuntuu liian vaivalloiselta. Jos ostat liput johonkin tiettyyn tapahtumaan tarpeeksi kauas kalenterissa, tulee tapahtumaan ainakin todennäköisesti lähdettyä, kun kalenteriin on sen tarpeeksi ajoissa merkannut.

Kenelle: Ihan kenelle vaan! Myös lapsille löytyy valtavasti erilaista tarjontaa!    

Oma aika

Varsinkin lapsiperheissä vanhempien oma aika saattaa olla kortilla tai sitä ei käytännössä ole lainkaan. Kotiäiti saattaa kaivata huippumodernien siivousvälineiden sijaan omaa aikaa lahjaksi. Hän saattaa vaikka haluta tuijottaa kauas tyhjyyteen, kuten Irina laulaa, joten anna hänelle lahjaksi aikaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joku muu, eli vaikka sinä, hyppäät puikkoihin siksi aikaa. Otat lapset hoidettavaksesi niin päivänsankari voi tehdä omalla ajallaan ihan mitä lystää, vaikka sen junamatkan Turkuun.

Omaa aikaa saattaa kaivata joskus myös lapseton uraohjus, joka tekee ympäripyöreää päivää toimistolla. Hän ei välttämättä itse tajua tarvitsevansa omaa aikaa, mutta muut hänen ympärillään saattavat sen huomata. Siispä joskus esimerkiksi pitkän ja raskaan työrupeaman jälkeen voisi pomohenkilö tarjota ylimääräisen palkallisen vapaan tai loman.

Kenelle: kaikille vähän väsyneille ja ylikuormittuneille.

Siivous

Siivoaminen on välttämätöntä jokaisessa kodissa. Toiset, kuten pääministerimme Sanna Marin, nauttivat siitä, kun taas toiset vihaavat sitä. Näille jälkimmäisille oiva lahja on siis siivous. Voit joko itse mennä päivänsankarin luokse rätti kourassa ja suorittaa suursiivouksen, tai tehdä jonkin kausiluontoisemman siivous/putsausoperaation kuten esimerkiksi käydä pesemässä hänen ikkunansa tai mattonsa. Yksi vaihtoehto, joskin kalliimpi, on tilata hänelle ammattisiivoaja kotiin, joko kertaluonteisesti, tai säännöllisesti käyväksi.

Kenelle: Heille, kenellä ei ole aikaa tai mielenkiintoa tarttua imuriin ja moppiin.

Matka

Matkaliput jonnekin ulkomaille on melko suuri satsaus. Se vaatii sekä rahaa, että aikaa. Matkat ovat kuitenkin ikimuistoisia ja tuovat vanavedessään valtavasti uusia kokemuksia ja moni varmasti ilahtuisi niinkin ”isosta” lahjasta. Matkaa ei kuitenkaan ihan kenelle vaan tule välttämättä ostettua, vaan se vaatii aika paljon taustatietoa, eli tietoa päivänsankarin aikatauluista ja muista mahdollisuuksista reissuun lähtemiseen. Itse olen ostanut aika randomeja matkalippuja ja reissuja kumppanilleni ja toki samalla itselleni. Koskaan ei ole pitänyt lahjareissuja perua, vaikka joskus puoliso on saattanutkin sadatella sitä, miten saa työkuviot järjestettyä reissun ajan. Matkan ostamisessa tosiaan piilee se riski, että lahjan saaja ei pääsekään lähtemään. Kaikkia, varsinkin edullisia lentolippuja, kun ei oikein saa peruttua. Mutta, mikäli saat taustatiedot urkittua, niin suosittelen lämpimästi ottamaan riskin!

Monet aikuiset lapset saattavat myös hankkia iäkkäämmille vanhemmilleen reissuja ja etelänlomia. Eläkeläiset vaikka ovatkin usein kiireisiä, on heidän kalenterissaan eri tavalla joustoa, kuin oravanpyörässä juoksevilla työikäisillä. Myös teini-ikäinen oma tai kummilapsi saattaisi ilahtua esimerkiksi interrail-lipuista tai kielikurssista ulkomaille.

Kenelle: seikkailunhaluisille, puolisolle, eläkeläisille.

Jos et näistä vinkeistä vielä saanut mitään irti, älä huoli! Lisää aineettomia lahjaideoita seuraavassa artikkelissa!