Friends with benefits

Friends with benefits eli FWB tarkoittaa ystävysten välistä seksisuhdetta. Kyseisestä järjestelystä voidaan käyttää myös termiä ”fuckbuddies”. Nämä ystävykset eivät siis ole pariskunta, eivätkä sellaisesta haaveilekaan. He ovat ”vain kavereita”, jotka kaiken kaveritoiminnan lisäksi harrastavat keskenään seksiä. Heillä ei ole toisilleen mitään tilivelvollisuutta, eikä sen kummempia tunteita pelissä. Kuulostaa helpolle, eikö?  

Riskit

Jos tällaiseen ”friends with benefits” -leikkiin lähtee ihan oikean, hyvän ystävän kanssa, voi se olla valtava riski. Saatat lopulta menettää koko hienon ystävyyden. Seksi kun ei aina jää sänkyyn tai missä sitä ikinä harrastaakin eikä välttämättä kahden ihmisen väliseksi asiaksi, vaikka niin luulisikin. Seksin mukana saattaa nimittäin tulla muitakin lieveilmiöitä, mitkä hankaloittavat asioita.

Toinen osapuoli saattaakin intiimin kanssakäymisen ohella ihastua tai rakastua, mutta toinen ei. Seksitaudit voivat levitä (kuten tietysti aina seksiä harrastaessa, jos ei käytä suojausta) ja toinen saattaa suuttua pahasti saadessaan tartunnan. Toinen saattaa haluta lopettaa seksisuhteen esimerkiksi uuden ihastuksen löytyessä ja toinen saattaa loukkaantua, kun olisi halunnut vielä jatkaa. Nämä mahdolliset uudet ihastukset tai muut säädöt saattavat olla mustasukkaisia jos ”järjestely” kantautuu heidän korviinsa. Voi olla vaikea selittää potentiaaliselle uudelle kumppanille, etteivät tunteet ole olleet pelissä fuckbuddyn kanssa. Ja jos seksisuhde ystävän kanssa päättyy uuden suhteen myötä, saattaa uuden kumppanin olla vaikea silti hyväksyä ”fuckbuddyjen” ystävyyttä, vaikkeivat he enää keskenään paneskelisikaan.

Tilanteet voivat siis mennä todella monimutkaisiksi ja pahimmillaan koko suhde kariutua, ystävyyttä myöten. Sen jälkeen saattaa harmittaa, että tietty raja tuli ylitettyä, jos oikeasti kaipaa sitä alkuperäistä ”pelkkää” ystävyyttä. Toki seksisuhteeseen voi ryhtyä myös sellaisen henkilön kanssa, jonka kanssa ei varsinaisesti ole ollutkaan kaveri, mutta ei halua hänestä myöskään puolisoa. Jonkun täysin ulkopuolisen ”strangerin”. Mitään varsinaista ihastumista ei ole ilmassa, vaan molemmat haluavat vain seksiä ja saattavat huomata, että tämän henkilön kanssa seksi toimii ja sitä on helposti saatavilla. Silloinkin täytyy vaan muistaa tietyt säännöt, jos leikkiin ryhtyy. Jos sovitaan, että kyseessä on pelkkä seksisuhde, ei silloin voi alkaa vaatia toiselta muutakaan. Molemmat ovat siis vapaita tapailemaan muita ja myös harrastamaan seksiä muiden kanssa ilman, että on tilivelvollinen toiselle tai ilman, että joutuu pelkäämään mustasukkaisuutta. Samat ongelmat voivat ilmetä myös tällaisen ”strangerin” kanssa kuin hyvän ystävänkin. Toinen saattaakin vahingossa rakastua palavasti ja muuta vastaavaa.

Kenelle ”friends with benefits” sopii?

Kaikille ”friends with benefits” -tyyppinen suhde ei tietenkään sovi. On paljon ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti pysty harrastamaan seksiä henkilön kanssa, ketä kohtaan ei ole tunteita tai eivät ainakaan nauti siitä. Seksi kun on paljon muutakin kuin fyysinen kosketus ja yhdyntä. Monilla seksi ja siitä saatava mielihyvä tapahtuu suurimmaksi osaksi korvien välissä. Joillekin taas ”friends with benefits” -järjestely toimii mainiosti. Et ehkä kaipaa rinnallesi ketään tällä hetkellä, mutta säännöllinen seksi ja laukeaminen kiinnostaa, etkä halua aina tehdä sitä yksin. Jos jonkun frendin fyysinen olemus miellyttää ja tuntuu siltä, että hänen kanssaan voisi pelehtiä ilman sitoumuksia, niin anna mennä. Kokeile! Mutta muista tiedostaa riskit.

Jotkut pariskunnat saattavat toisinaan harrastaa kimppakivaa ja ottaa sänkyynsä kolmannen osapuolen. Yleisemmin ehkä ehdotetaan kimppakivaa jollekin vieraalle, mahdollisesti tinderistä löytyneelle kokeilunhaluiselle henkilölle tai sitten kolmatta pyörää haetaan oman ystäväpiirin sisältä. Omista ystävistä kimppakivaseuraa haettaessa näen taas riskejä kaikenlaiselle mustasukkaisuudelle ja ihastumisille ja muuta sen sellaista. Kimppakivassa on myös aina riski saattaa ”väärä” henkilö raskaaksi, jos ehkäisystä ei huolehdita. Eikä mikään ehkäisy ole sataprosenttisen varma. Jos näin käy, on täydellisen monimutkainen ihmissuhdesoppa syntynyt.

Alkaminen, kesto ja päättyminen

Miten ”friends with benefits” -suhteet sitten alkavat? Ehkä kännissä ja läpällä päädyt frendisi kanssa petiin…? Jos se vielä seuraavana päivänä tuntuu hyvälle idealle, niin ehkä se siitä sitten lähtee. Itselleni sen sijaan on ainakin ihan suoraan ehdotettu kyseistä järjestelyä parikin kertaa. Molemmissa ongelmana oli se, että molemmat ehdottajat olivat alun perin todella ihastuneita minuun, eivätkä saaneet vastakaikua, ja lopulta pelkän seksisuhteen ehdottaminen tuntui mielestäni lähinnä epätoivoiselta. Ei kiitos. En usko, että olisin nauttinut tai, että oltaisiin selvitty ilman mustasukkaisuutta tai muita vaatimuksia pidemmän päälle.

Toki olen seksisuhteessa ollut, joskin umpi-ihastuneena. Jälkeenpäin vasta tajusin, että niin, me emme muuten koskaan tehneet mitään muuta, nähtiin ainoastaan seksin merkeissä. Ei siinä, hyvää se oli, mutta itse en täysin ilman sydänsuruja selvinnyt.

Luulen, etteivät pelkät seksisuhteet seksisuhteina kestä yleensä kovin pitkään. Joko ne kariutuvat siihen, että toinen alkaa vaativaksi tai ihastuu, tai siihen, että molemmat ihastuvat ja heistä tulee oikea pari. Toki varmasti löytyy myös epätoivoisesti rakastuneita, jotka niin sanotusti ”roikkuvat” seksisuhteessa, kun se on ainoa keino pitää edes palanen toisesta itsellään. Saatetaan kyllä tiedostaa realiteetit, ettei toinen koskaan tule antamaan sitä tiettyä vastakaikua, mutta silti jollain tasolla elätellään toiveita ja suostutaan aina seksiin, kun ei muutakaan voida. Ei haluta, uskalleta tai osata päästää irti. Tällaistahan voi jatkua vuosikausia, mutta siinä ikävä kyllä toinen heittää elämäänsä hukkaan, eikä asetelma ole enää terve.

Haluatko kertoa oman ihmissuhdetarinasi? Käy täyttämässä meidän yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä!