Lapsiperheissä, joissa on useampia lapsia, vanhemmat saattavat kokea haasteita siinä, kuinka huomioida jokaista lasta tasapuolisesti. Rakkautta varmasti riittää kaikille, mutta kun lapset ovat jokainen erilaisia yksilöitä, kuten me kaikki, tulisi heidän tarpeensakin huomioida yksilöllisesti. Lapsia tietenkin täytyy kohdella tasavertaisesti ja tasapuolisesti, mutta jokainen saattaa tarvita hieman erilaista kohtelua, ainakin jotain nyanssieroja. Et voi vanhempana toimia kuin robotti ja tehdä kaikkea samalla tavalla, ”niin kuin on aina tehty edellistenkin kanssa”. Joskus joku juttu toimii toisella mutta toisella ei sitten millään.
Läsnäolo, aito yhteys ja lapsen tunteminen perin pohjin
Mitään yhtä, ainoaa ja oikeaa ratkaisua näihin haasteisiin ei ole, vaan jokaisen täytyy hieman harjoitella ja kokeilla omissa perheissään, mikä toimii ja mikä ei. Kaiken lähtökohtana on läsnäolo. Sinun täytyy aidosti olla lapsillesi läsnä ja tutustua heihin, kuunnella ja katsella mitä he tarvitsevat ja mistä he pitävät tai eivät pidä. Jotkut lapset ovat jo pienestä pitäen huomattavasti itsenäisempiä kuin toiset ja haluavat tehdä kaiken itse ja kokeilla uusia asioita. Silloin heidän pitää antaa rohkeasti toimia, eikä aina tulla hyysäämään ja tekemään puolesta, kuten olet saattanut edellisen kanssa tehdä. Edellistä on mahdollisesti pitänyt pukea, syöttää ja vaippaa vaihtaa pidempään, kun nuorempaa. Ja se on ihan fine. Ei ole mitään sääntöä, että yksivuotiaana osaat syödä itse ja kaksivuotiaana et enää käytä vaippoja. Kaikki kehittyvät omaan tahtiin. Toinen lapsi saattaa tarvita enemmän syliä, lämpöä ja läheisyyttä kuin toinen. Sinun täytyy olla tuntosarvet herkkänä, jotta opit huomaamaan, kuka tarvitsee mitäkin ja antaa kullekin sitä mitä he tarvitsevat, mahdollisuuksien mukaan.
Joskus sinun kaltaisesi lapsen kanssa toimiminen ja eläminen saattaa olla helpompaa kuin muiden, mutta se ei saisi näkyä muiden lasten kohtelussa. Jos esimerkiksi itse nautit rauhallisista sadepäivistä lukien sohvalla kirjaa, saattaa sinusta olla ihanaa, jos lapsesi on samanlainen ja voitte yhdessä peiton alla lueskella kirjoja tuntitolkulla. Jos taas joku lapsistasi on täysi rämäpää ja vaatii päästä ulos hyppimään kuralätäköissä, eikä todellakaan anna teidän lukea kirjojanne rauhassa, niin tilanne on haastava. Täytyy löytää kompromissi, jossa on jokaiselle jotain mielekästä tekemistä. Ei niin, että yksi jyrää ja päättää aina kaikesta. Voitte vaikka vuorotella, että aamupäivän olette pihalla ja iltapäivän sisällä. Tai jos sadepäiviä on tulossa viikko putkeen, voi vuoropäivänä toinen päättää mitä tehdään. Älä kuitenkaan osoita mieltäsi lapselle, jos itse joudut vastentahtoisesti ulos. Hänestä saattaa olla maailman paras asia hyppiä kuralätäköissä ja jos vanhempana näytät hänelle nyrpeää naamaa, etkä riemastu hänen riemustaan, saattaa hän kärsiä siitä vielä aikuisenakin. Hän luulee, että hänessä ja hänen ajatuksissaan ja toiveissaan on jotain vikaa, vaikka kyse on siitä, että me kaikki olemme vain erilaisia ja nautimme erilaisista asioista.

Lasten harrastukset
Kun lapset vähän kasvavat, sama homma on harrastusten kanssa. Sinun on ehkä helppo tuuppia lapsiasi samankaltaisiin harrastuksiin, mitä itse harrastat tai mistä olet haaveillut. Jos joku lapsistasi ei innostu kyseisistä aktiviteeteista, saatat olla pettynyt ja ajatella, ettei kyseistä lasta kiinnosta mikään ja pahimmassa tapauksessa hän jää ilman harrastuksia, kun muita kuskataan mielellään esimerkiksi balettitunneille ja kiekkokaukaloille. Harrastusmahdollisuuksia on satoja, ellei tuhansia! Käytä siis mielikuvitusta ja kuulostele lasta itseään, mitä hän haluaisi harrastaa? Mitä hän haluaisi oppia? Älä arvota harrastuksia oman ahdasmielisyytesi takia. Lapsi saattaa kiinnostua loppuelämäkseen jostain asiasta, mistä sinä et ymmärrä mitään, etkä välttämättä osaa sitä arvostaa. Tämä ei ole lapsen vika, eikä sinun mielipiteesi ole koko totuus. Oli miten oli, lapsella on hyvä olla joku harrastus ja jotain mielekästä tekemistä, missä hän kokee onnistumisen tunteita ja oppii erilaisia taitoja. Harrastuksiin ei aina tarvita rahaa (kun joku kuitenkin käyttää taloudellista tilannetta tekosyynä), ilmaisia harrastuksiakin löytyy pilvenpimein ja myös erilaisia stipendejä ja tuettuja harrastuksia.
Jos itse olet ekstrovertti ja sosiaalinen perhonen, älä väkisin tuupi lastasi harrastuksiin, jossa hän joutuu olemaan esillä ja muiden kanssa. Lapsesi voi olla selvästi introvertti ja rakentelee mieluummin pienoismalleja yksin tai yhden hyvän ystävän kanssa. Jos taas itse olet introvertti lukutoukka, niin älä väkisin raahaa lastasi joka viikko kirjastoon ja tuputa kirjoja lapsellesi, joka haluaa vaan pelata jalkapalloa isossa porukassa ja kiipeillä puissa. Pyri näkemään lapsesi vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet ja hyödynnä niitä. Lapsi nauttii, kun saa purkaa energiaansa häntä itseään kiinnostavan asian ja tekemisen parissa. Kaikki eivät ole hyviä kaikessa, mutta kaikki ovat hyviä jossain!

Älä tuomitse
Oli lapsesi sitten vielä lapsia tai jo aikuisia, älä tuomitse heitä koskaan! Yritä aina ymmärtää ja olla tukena. Joku jälkikasvustasi saattaa tehdä elämässä valintoja, jotka eivät sinua miellytä, mutta muista, että se on hänen elämänsä, ei sinun. Kaikki meistä tekee myös virheitä ja vääriä ratkaisuja, mutta niistä oppii. Anna lapsesi tehdä omat virheensä ja surra omat sydänsurunsa. Mitä hän eniten sinulta kaipaa on pyyteetön rakkaus ja tuki, vaikka olisitkin eri mieltä useista asioista hänen kanssaan. Joskus kuulee nimittäin niin tulehtuneista suhteista aikuisten lasten ja omien vanhempien välillä, että se riipaisee. Mikä saa ihmisen katkaisemaan välinsä omaan lapseensa tai omaan vanhempaansa? Lapsiaan ja vanhempiaan ei voi tietenkään valita ja joskus välien katkaiseminen saattaa olla ainoa oikea ratkaisu, mutta ihan pienestä sitä ei kannata tehdä. Näkemyseroja mahtuu tähän maailmaan kyllä. Älä siis liian rankalla kädellä kritisoi lapsesi uravalintaa, kumppanin valintaa, kasvatuskäytäntöjä, pukeutumista tai muutakaan. Ei hän sinua kuitenkaan usko, mutta mielensä hän kyllä saattaa pahoittaa. Ja mitä sinä siitä saat? Et mitään.
Haluatko kertoa oman ihmissuhdetarinasi? Käy täyttämässä meidän yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä!