10 tapaa, jotka ärsyttävät kavereissa

Kavereilla voi olla ärsyttäviä ja todella ärsyttäviä tapoja. Mikäli tavat ovat todella ärsyttäviä, saatat huomata vältteleväsi kyseisen kaverin seuraa ja jossain vaiheessa koko kaveruussuhde saattaa painua kokonaan unholaan. Toiset tavat taas voivat olla vaan lievästi ärsyttäviä tai jopa hyvällä tavalla ärsyttäviä, eivätkä ole niin perustavanlaatuisia, että sen vuoksi haluaisit kaverisuhteestanne eroon. Seuraavassa lueteltuna 10 ärsyttävää tapaa. Mitkä niistä menevät yli sinun ärsyyntymiskynnyksen?

Perujat

Joudut aina varmistamaan, jopa useita kertoja, sovitut asiat tai tapaamiset. Oletko esimerkiksi koskaan lähettänyt kaverillesi tämän tyylistä WhatsApp -viestiä: ”Onko meidän huomiset treffit voimassa?”. Etkä varsinaisesti ylläty, jos hänellä onkin jotain muuta, eikä treffit toteudu. Tämä on ikävä kyllä joidenkin kohdalla hyvin yleistä ja luulen, että näppinsä pelissä on myös somella ja älylaitteilla. Voit niin helposti sopia eri kanavissa jotain tai suostua johonkin. Tuolloin sinun ei tarvitse kieltäytyä kasvokkain, vaikka et olisikaan ihan varma kiinnostaako tapaaminen tai onko sinun mahdollista pitää sovitusta ajankohdasta kiinni. Tiedät perumisen olevan ihan yhtä helppoa, pelkkä viesti riittää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että taustalla on aina toinenkin (tai useampi osapuoli), joka on saattanut nähdä paljon vaivaa järjestääkseen juuri sinulle aikaa.

V*tuttaako kaveri ihan todella? V*tutuskynttilä on juuri sinulle! 😉

Itsekeskeiset

Tiedätkös sen ihmistyypin, joka ei koskaan kysy mitä sinulle kuuluu? Kun näette, he puhuvat pelkästään omista asioistaan ja vastailevat sinun esittämiin kysymyksiin, mutta he eivät tunnu olevan sinun kuulumisistasi millään lailla kiinnostuneita. Saatat kyllä alkaa kertomaan myös omia kuulumisiasi, mutta vastapuoli ei juurikaan reagoi tai esitä jatkokysymyksiä. Ärsyttävää.

Mysteerit

Entäs se ihmistyyppi, joka ei anna itsestään yhtään mitään? Hänestä ei saa oikein nyhtämälläkään mitään irti. Hän ei jaarittele omista kuulumisistaan, kuten edellisen esimerkin kaveri ja kun yrität kysyä, hän saattaa vastata hyvin ympäripyöreästi tai yhdellä lauseella, eikä keskustelua synny millään. Hän saattaa kyllä olla sinun asioistasi hyvinkin kiinnostunut, jopa utelias, mutta et kerta kaikkiaan tiedä mitä hänen omassa elämässään tai päässään liikkuu ja tulee olo, että no enpä sitten itsekään halua kertoa mitään. Tai vaihtoehtoisesti hän ei ole myöskään kiinnostunut sinun asioistasi ja keskustelua on vaikea pitää yllä; kaikki keskustelunavaukset ovat sinun harteillasi.

Poissaolijat

Ihmiset, jotka eivät kuuntele eli toisin sanoen eivät ole läsnä tilanteessa. On kavereita, joille pitää aina selittää samat asiat uudelleen ja uudelleen, koska he eivät oikeastaan kuuntele ja paina mieleen mistä puhuitkaan viimeksi.

Päsmärit

Ne kaverit, jotka aina haluavat päättää kaikesta tai sanoa viimeisen sanan ja ovat niin sanotusti aina oikeassa. Kaksi erilaista reittiä tai tapaa tehdä voi johtaa täysin samaan määränpäähän. On kuitenkin näitä päsmäreitä, jotka uskovat vain omaan näkemykseen ja siihen, että se on ainoa oikea. Hyviin kaverisuhteisiin kuuluu myös kompromisseja ja vuorottelua siitä, kenen tyylillä milloinkin toimitaan.

Töksäyttelijät

On kavereita, jotka sanovat suoraan asioista ja haastavat ajattelemaan. Tämä tapa ei oikeastaan edes ärsytä. Tai kyllä se ärsyttää sillä hetkellä, kun kaveri sen sanoo, mutta lopulta siitä voi koitua jotain hyvää. Esimerkkinä vaikka sellainen, että olet tulenpalavasti rakastunut johonkin tyyppiin ja kaverisi sanoo, että ”toi ei oo sun arvonen, se käyttää sua vaan hyväkseen”. Saatat kiehua ja miettiä että miksi tuo kaveri yrittää pilata kaiken. Saatat myös loukkaantua, koska töksäyttäjän tapa esittää asia voi olla kaikkea muuta kuin hienovarainen. Mutta ihan oikeasti alat miettimään onko sanomisessa jotain perää ja ehkä joskus, ehkä liian myöhään, huomaat että hän oli oikeassa.

Valittajat

Nuo energiasyöpöt negailijat. Onko sinulla kavereita, joiden seuraa vähän välttelet, koska he aina valittavat jostain, mikään ei ole ikinä hyvin ja kaikkeen suhtaudutaan lähtökohtaisesti negatiivisesti? Sellainen on raskasta ja ärsyttävää kuunneltavaa, varsinkin jos itse omaa optimistisen elämänasenteen. ”Ei tule kuitenkaan onnistumaan”, ”aina mulle vaan tapahtuu kaikkea huonoa”, ”hyvin alko taas tämäkin päivä saatana” ovat tuttuja teemoja valittajien suusta ja somepostauksista.

Takertujat

Energiasyöppöjä ovat myös sellaiset henkilöt, jotka eivät anna yhtään tilaa ja vaativat sinulta koko ajan huomiota. He eivät ymmärrä, että sinulla saattaa olla ympärilläsi muitakin ihmisiä ja ystäviä, joiden kanssa haluat viettää aikaa. Pahimmillaan nämä kaverit ovat kuin mustasukkainen puoliso ja suuttuvat ja haastavat riitaa, jos et esimerkiksi ehdi juuri tänään nähdä, vaan sinulla on muuta.

Neuvojat

Neuvojat ovat sukua päsmäreille. He kuvittelevat olevansa aina oikeassa ja neuvovat sinua joka ikisessä asiassa. Istahdatte autoon, sinä kuskin paikalle ja hän neuvoo vierestä vaihtamaan vaihdetta tai kaistaa, hän neuvoo myös kenen kanssa sinun tulisi seurustella ja minkälaista ruokavaliota noudattaa. Paheksuu tottakai, jos teet itse omat valintasi elämässäsi.

Anteeksipyytelijät

Voi kuule saat anteeksi, kun olet olemassa. Rentoudu. Löytyykö kaveripiiristäsi joku tyyppi, joka pyytelee itseään koko ajan anteeksi ja kuvittelee koko ajan olevansa vaivaksi. Tietyllä tavalla sen voisi ottaa jopa loukkauksena! Jos itse pyydän kylään ja sanon että ole kuin kotonasi, ei joka ikistä asiaa tarvitse varmistella tyyliin: ”Sopiiko, että juon vähän vettä? Saanko ottaa lasin?” ”Saanko käyttää teidän vessaa?” ”Anteeksi kauheasti kun aivastin tai haukottelin”, ”oletko nyt ihan varma, että voin jäädä tänne yöksi vai varaanko hotellin” Haloo!!!!!! Älä ärsytä vaan relaa!

Kaikki meistä saattaa joskus käyttäytyä yllä mainituilla tavoilla ja käyttäytymiseen voi olla hyvä syy. Et ehkä muista, mistä puhuitte kaverisi kanssa viimeksi, kun sinulla itselläsi saattoi olla vaikea elämäntilanne ja mielen päällä liian monta asiaa kerrallaan ja vaikea keskittyä. Tai sinulle on juuri tapahtunut megahyrisyttäviä asioita ja haluat hehkuttaa ja jauhaa niistä ja unohdat kysyä mitä kaverillesi kuuluu, varsinkin kun hän on jutuistasi ihan yhtä innoissaan ja iloitsee kanssasi. Yksittäistapaukset eivät haittaa tietenkään, joskus saa olla ärsyttävä. Mutta jos sinä tai joku kaverisi AINA toimii jollain näistä tavoista, on se kyllä todella ärsyttävää ja siihen voisi puuttua… tai sitten vaan suoda vähemmän aikaa vastaavanlaisille ärsyttäville ihmisille.