Valtaosa meistä viettää töissä ja työpaikoilla runsaasti aikaa, ison osan elämästä. Moni meistä myös valittaa töistä säännöllisesti. Aina siellä työpaikalla on jotain, joka ärsyttää tai painaa mieltä. Ärsytyksen kohde saattaa olla esimerkiksi joku henkilö (usein pomo), työolosuhteet tai tavat, kuinka töissä toimitaan. Alla kymmenen tyypillisintä asiaa, jotka ärsyttävät työpaikoilla.
Kuppikunnat
Ah, niin tyypillistä työpaikoilla, varsinkin mitä isompi organisaatio on. Kaikki eivät puhalla yhteen hiileen, vaan työpaikoille herkästi syntyy kuppikuntia, joissa tietyt henkilöt kerääntyvät yhteen, uskoutuvat toisilleen ja puhuvat luottamuksellisesti ja negatiiviseen sävyyn siitä ”toisesta leiristä”. Yhdistäviä tekijöitä kuppikuntien sisällä ovat esimerkiksi henkilökemiat; ”omien” kanssa tullaan paremmin toimeen. Yhteiset näkemykset eli ”meidän” mielipiteet ovat erilaisia ja parempia kuin noiden ”muiden”. Työskentely ”omien” kanssa on helpompaa ja kivempaa, kun taas ”muiden” kanssa vaikeaa ja epämukavaa. Kuppikunnat voivat olla työn tuottavuuden kannalta todella huono asia ja hidastaa monia prosesseja, jos kaikkien kanssa ei pystytä työskentelemään tehokkaasti ja erinäisten välien selvittelyyn joudutaan käyttämään työaikaa.
Toisten jälkien siivoaminen
Onko työpaikkasi keittiössä tai kahvihuoneessa aina ihan kauhea siivo, kun kukaan muu kuin sinä ei osaa korjata omia jälkiään ja laittaa likaisia kuppejaan astianpesukoneeseen? Ottaako aivoon? Ymmärrän. Sinä siisteydestä nauttivana tietenkin semimarttyyrina siivoat aina raivoa puhkuen toisten jäljet, jotta kaikilla olisi mukavampaa! Muut tuudittautuvat tunteeseen, että kyllä ne joku muu aina korjaa, itse ei tarvitse. Jos jätät muiden jäljet siivoamatta, voi olla, että tiskivuoret häiritsevät kuitenkin eniten sinua itseäsi.
Lusmuilijat
Tuntuuko siltä, että itse hukut töihin ja muut tai ainakin jotkut vaan lepäävät laakereillaan ja lusmuilevat työpaikallasi? On ihan totta, että jotkut henkilöt yrittävät aina päästä sieltä mistä aita on matalin ja nähdä mahdollisimman vähän vaivaa töiden eteen. He myös herkästi delegoivat muille omia hommiaan jollain verukkeella. Et itse enää edes viitsi pyytää heiltä apua, sillä tiedät, että sieltä suunnalta tulee heti täystyrmäys tai jokin veruke miksi ei voi auttaa. Vähintään he suostuvat pitkin hampain, jolloin sinulle tulee ikävä olo edes pyytää. Nämä henkilöt eivät ilmoittaudu ensimmäisenä vapaaehtoiseksi, kun pitäisi järjestää tai ideoida jotain uutta. Muuten he kyllä saattavat olla äänessä koko ajan, mutta suu menee suppuun, kun joku juttu alkaa ”haista työltä”.
Määräily
Onko joku kollegasi alkanut leikkimään esihenkilöäsi? Ehkä hän on ollut talossa pidempään ja kokee oikeudekseen määräillä sinua ja teettää sinulla hommia, vaikkei sitä oikeutta hänelle oikeasti olisi suotukaan. Voi olla, että et ole moisesta moksiskaan tai sitten et yksinkertaisesti pysty ottamaan käskyjä vastaan, koska tiedät, ettei toisella ole valtuuksia sinun määräilyyn ja sinua ärsyttää. Auta armias, jos asetelma olisi toisin päin ja sinä yrittäisit käskyttää häntä!
Myöhästelijät
Tuleeko joku kollegasi töihin tai palaveriin aina myöhässä? Itse kun olet aina ajallaan tai jopa hieman etuajassa. Toisen myöhästely ärsyttää ainakin siinä kohtaa, jos hän saa saman korvauksen, mutta periaatteessa lyhyemmällä työajalla. Ärsyttävää myös on, jos myöhästely vaikuttaa sinun työtehtäviisi ja et esimerkiksi pääse aloittamaan hommiasi ennen, kun toinen on paikalla ja joudut aina odottamaan.
Muutosvastarintaiset
Onko sinulla tai kollegoillasi huippuhyviä ideoita ja innovaatioita töihin ja työskentelyyn liittyen, mutta työpaikalta löytyy aina joku, joka torppaa ideat ja haluaa toimia kuten aina ennenkin? Sitä kutsutaan muutosvastarinnaksi ja se on ikävä kyllä hyvin yleinen ilmiö. Jotkut ihmiset pelkäävät muutosta, koska ovat ennakkoluuloisia ja pessimistisiä ja he usein ajattelevat, että muutos on aina huonompaan suuntaan. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että mikään ei koskaan muutu, jos mikään ei koskaan muutu.
Mitä, jos ihastuu tai jopa rakastuu työpaikalla? Uhka vai mahdollisuus? Käy lukemassa täältä!
Riittämätön perehdytys
Onko sinut palkattu työhön, mutta unohdettu perehdyttää? Olet saanut tyyliin vaan hanskat käteen ja pyydetty aloittamaan hommat? Tunnet itsesi tyhmäksi, kun joudut koko ajan kyselemään erilaisia asioita, etkä oikein edes tiedä keneltä kysyä, kun ei ole kerrottu kuka vastaa mistäkin? Pyörit työpaikallasi hoomoilasena ja saat osaksesi ehkä kiireisten kollegoiden tiuskintaa ja sinun annetaan myös ymmärtää, kuinka hölmö oletkaan, kun et vielä osaa ja tiedä? Se on ärsyttävää ja nöyryyttävää. Työpaikoilla on myös sääntöjä ja kirjoittamattomia sääntöjä, jotka olisi hyvä tehdä selväksi kaikille uusille, työn sisällöstä ja siihen liittyvästä ohjeistuksesta puhumattakaan.
Epätasa-arvo
Jakautuuko työt, työvuorot ja lomat työpaikallasi tasa-arvoisesti? Jos, niin hyvä, mutta ikävä kyllä hyvin usein työpaikoilla jotkut henkilöt pääsevät vähemmällä ja saavat kaikki kivat tehtävät hoitaakseen ja toiset taas huhkivat selkä vääränä kaiken maailman hanttihommissa. Toiset saavat myös aina toivomansa työvuorot ja vapaat kun taas toisille napsahtaa ne kaikista paskimmat ajankohdat. Palkka-tasa-arvosta puhumattakaan. Toiset saavat samoista hommista enemmän palkkaa kuin toiset ja näistä joskus riidellään käräjillä asti.
Miten tulla hyväksi esihenkilöksi? Täältä löydät 10 piirrettä, joita hyvistä esihenkilöistä löytyy!
Työn sisältö
Tuntuuko työsi turhalta ja merkityksettömältä tai koet, että koulutuksesi on valunut täysin hukkaan ja osaisit ja pystyisit paljon paljon vaativimpiin työtehtäviin, mutta tekemäsi työ ei millään lailla vastaa osaamistasi? Se jos mikä ärsyttää ja syö työmotivaatiota. Viisaimmat osaavatkin siinä kohtaa joko vaihtaa työpaikkaa tai vaatia haasteellisempia hommia.
Kiittämättömyys
Teetkö työsi aina hyvin, parhaasi mukaan ja venyt ja joustat työajoissa aina kun tarvitaan ja autat muita ja niin edelleen ja niin edelleen. Et kuitenkaan koskaan saa kiitosta tai mitään muuta palkkiota, kuin peruspalkkasi. Fiksu työnantaja palkitsee ahkerat ja hyvät työntekijät tavalla tai toisella ja pitää heidät tyytyväisinä ja talossa. Jotkut työnantajathan ovat niin pihejä (ja ärsyttäviä) etteivät siksi anna kiitosta, kehuja tai hyvää palautetta, ettei alainen älyäisi pyytää palkankorotusta! Huhhuh… törkeää.