Ystävyys on kyllä jännä juttu. Kaikki se, miten ystävyys alkaa, miten se kestää, mitä siihen kuuluu ja millaista sen sisältö on. Joillakin on paljon ystäviä, joillakin vain muutama ja joillakin ikävä kyllä ei lainkaan. Ehkä sinulla on kourallinen ystäviä, jotka kaikki tuntevat toinen toisensa tai sitten sinulla on laaja ystäväpiiri, joka on muodostunut pikkuhiljaa yksittäisistä ystävistä ja useista ystäväporukoista elämänvarrelta, mutta kaikki ystäväsi eivät todellakaan tunne toisiaan, eivät ole koskaan nähneetkään.
Osa ystävistä on saattanut jäädä matkan varrelle, etkä voi kutsua heitä enää ystäviksesi. Sinulle saattaa riittää pelkkä someseuraaminen, etkä varsinaisesti kaipaa heidän seuraansa enää. Ihmiset muuttuvat ja ajautuvat erilleen, se on ihan normaalia. Osa ystävistä sen sijaan on kulkenut mukana hiekkalaatikolta saakka ja he ovat ja pysyvät, eivät lähde kulumallakaan. Osa ystävyyssuhteista on vielä solmimatta. Jotkut ystävyydet saattavat lämmetä uudelleen vuosien jälkeen ja joskus jopa entisistä rakastavaisista voi tulla ystäviä.
Joillakin saattaa olla vain samaa sukupuolta olevia ystäviä, joillakin laidasta laitaan. Jotkut ystävystyvät helpommin miesten kanssa, jotkut naisten kanssa. Jotkut ehkä haluaisivat enemmän vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä, mutta ne eivät koskaan onnistu toisen ihastumisen takia. Joskus, ikävä kyllä, mustasukkaiset kumppanit saattavat rajoittaa vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä ja heidän kanssaan vietettyä aikaa.

Ystävystyminen
Jotkut ihmiset ystävystyvät helposti ja joidenkin on todella vaikea saada tai pitää ystäviä. Jotkut ovat ”lyöneet lukkoon” ystävien määrän, eivätkä halua enää uusia ystäviä. Tiedättekö, se ihmistyyppi, joka aloittaa esimerkiksi uudessa työssä, opiskelupaikassa tai muussa vastaavassa asenteella ”en ole tullut tänne ystävystymään, vaan tekemään töitä” ja niin edelleen.
Ystäviä voi löytyä yllättävistä paikoista; kaupan kassalta, synnytyslaitokselta, netistä, yhteisen ystävän kautta, töistä (ei pelkästään työkavereista, vaan esimerkiksi pomostasi voi tulla hyvä ystäväsi), kouluja ja harrastustoimintaa unohtamatta. Ystävyyksien alkamistarinat voivat olla todella hauskoja, niitä kannattaakin ihmisiltä udella ja muistella omiaan. Eräs ystäväni piti minua ”vihollisenaan” kun aloitin samassa työpaikassa ja hän seurasi ohjenuoraa ”pidä viholliset lähempänä kuin ystäväsi” ja pyysi minua kylään ja ulos kanssaan. Meillä oli aivan sairaan hauskaa ja heti synkkasi ja nykyään olemme erottamattomat. Olen kuullut myös paljon poikien tarinoita tyyliin: ”no ensin tapeltiin koulun pihalla ja sit meistä tuli parhaat kaverit.”
Toisen ystäväni kanssa aloitettiin samassa opiskelupaikassa ja molemmat olimme katsoneet toisiamme uteliaana ensimmäisenä päivänä ajatuksella ”tuo tyyppi näyttää kivalta, meistä tulee varmaan kaverit” ja aloimme hengaa. Eräs ystävyyssuhde syntyi henkilön kanssa, kenen kanssa ensin oltiin ihastuneita toisiimme ja sitten vähän säädettiin ja sitten vähän säädettiin molemmat tahoillamme ja huomattiin, että meillähän on aika samanlainen huumorintaju ja viihdytään ihan muissa merkeissä keskenämme ja alettiin ihan vaan ystäviksi. Ja hyvä niin!
Tykkäättekö järjestää ystäväporukalla juhlia tai pitää viininmaisteluiltoja? Tässä on teidän jengille kynttilä, joka määrittelee sen, milloin viini loppuu 😉

Ystävyys antaa ja joskus ottaa
Ystävyys on ihana asia ja sellaisena sen tulisi pysyä. Yksittäiset riidat, erimielisyydet tai muut hankalat tilanteet kuuluvat asiaan, mutta pääsääntöisesti ystävien seurasta kuuluu nauttia, heiltä tulee saada energiaa ja tukea ja inspiraatiota eikä päinvastoin. Jos koet, että jokin ystävyyssuhde kuormittaa sinua aina vaan, kannattaa pohtia, voisiko tämmöisestä ystävyyssuhteesta luopua. Etenkin korona-aikaan ihmiset ovat tavanneet ehkä harvemmin myös ystäviään ja ainakin itse huomaan kaipaavani todella paljon tiettyjä ystäviäni ja ystäväporukoitani. Pitkän ajan jälkeen jälleennäkeminen sai ihan kyyneleet silmiin. Jotkut ystävyyssuhteet vaativat enemmän, nähdään tai soitellaan viikoittain ja jotkut ystävyyssuhteet perustuvat laatuaikaan pari kertaa vuodessa. Voi olla, että ystävä asuu esimerkiksi ulkomailla eikä näkeminen käytännössä useammin ole mahdollista.
Ystävyysporukat ja erilaiset roolit ystävänä
Entä, onko sinulla yksi tai useampi kaveriporukka, johon kuulut? Esimerkiksi vanhat opiskelukaverit, joiden kanssa näette säännöllisesti, mutta yksittäin näiden ihmisten kanssa hengaaminen tuntuisi oudolta, ainakin osan heistä kanssa? Mutta silti kaikki teistä on erottamaton osa sitä isompaa porukkaa ja tuntuisi oudolta, jos joku puuttuisi? Vai oletko sinä ehkä juuri se liima, joka pitää porukkaa kasassa, koska sinä olet kaikille niin läheinen ja organisointikykyinen, että järjestät porukalle yhteistä aikaa ja huomioit kaikki, muilta se ehkä jäisi?
Sinulla saattaa olla myös ystäviä eri tilanteisiin. Osa ystävistä saattaa olla esimerkiksi mammakavereita eli teillä on pieniä lapsia ja näette aina lasten kanssa ja jaatte saman elämäntilanteen. Osa kavereista saattaa olla niin sanottuja ryyppykavereita. Heidän kanssaan on itsestään selvyys, että menette esimerkiksi baariin tai tuhoatte ainakin muutaman viinipullon jonkun luona. Osa taas saattaa olla treenikavereita, johon otat yhteyttä vain, kun olet lähdössä lenkille. Osa kavereista on reissuryhmää ja heidän kanssaan matkustelette ulkomailla ja Suomen metsissä. Osa kavereista taas saattaa olla kuin perheenjäseniä, tulevat ja menevät kotiovestasi kuin omastaan ja jakavat lähes kaiken, ilot ja surut elämässä ja ovat aina (tarvittaessa) läsnä. Nämä ovat niitä henkilöitä, jotka saattavat tuntea sinut paremmin kuin sinä itse.

Kehu ystävää
Joskus kannattaa muuten kysyä ystäviltään (ja vastavuoroisesti kertoa heille), että mitkä ovat heidän mielestään esimerkiksi sinun vahvuutesi ja parhaat puolesi. Saatat yllättyä ja liikuttua heidän vastauksistaan! Ja vinkkinä: kannattaa käyttää näitä kehuja esimerkiksi työhakemuksessa! Joskus on myös hauska miettiä pitkissä ystävyyssuhteissa ystävän kanssa, että olisiko meistä edes tullut ystäviä, jos tavattaisiin nyt? Ja nauraa tietty makoisasti päälle, jos vastaus on kielteinen. ”Ehkä ei, koska ollaan molemmat niin ärsyttäviä.”
Haluatko kertoa oman ihmissuhdetarinasi? Käy täyttämässä meidän yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä!