Verkostoituminen tarkoittaa suhteiden luontia. Termiä käytetään etenkin työelämässä ja bisnesmaailmassa, mutta verkostoitua voi myös esimerkiksi harrastusten parissa tai samanlaisen elämäntilanteen jakavien ihmisten kesken. Verkostoitumisesta on valtavasti hyötyä, sillä koskaan et voi tietää kehen törmäät ja tutustut ja millaisia asioita juuri tuo tutustuminen tuo tullessaan. Verkostoitumisen avulla saatat esimerkiksi saada unelmiesi työn tai löytää uusia ystäviä loppuelämäksesi. Äkkiseltään verkostoitumista saattaisi ajatella introvertin painajaisena, mutta usko pois, sitä sen ei tarvitse olla. Verkostoitua voi muutenkin kuin cocktail-kutsuilla small-talkin parissa. Yksinkertaisimmillaan se on tutustumista uusiin ihmisiin.
Verkostoituminen työelämässä
Työelämässä on hyvä verkostoitua. Verkostoitumisen avulla löydät helpommin asiakkaita, töitä tai muita tahoja, joita tarvitset. Sinun ei aina tarvitse tukeutua googleen, jos tarvitset tekijää. Saatat etsiä esimerkiksi remonttimiestä, kääntäjää, hostia tai myyjää ja mikäli olet verkostoitunut ja tutustunut erilaisiin ihmisiin ja osaajiin laajasti, on sinulla valmiina mielessä joku, jota voi kysyä kyseisiin hommiin, mikäli sellaista osaamista tarvitset.
Eri alojen sisällä on myös tapana verkostoitua, jotta pysyy ajan tasalla mitä missäkin puljussa puuhaillaan ja mitkä ovat alan uusimmat innovaatiot. On myös todella palkitsevaa saattaa omien verkostojen osaajia yhteen, vaikket itse liittyisi asiaan sen kummemmin. Joku saattaa kysyä sinulta, että tiedätkö ketään, kuka voisi osata sitä ja tätä ja sinähän tiedät koska tunnet kaikki! Työn tarjoaja ja työn saaja ovat sinulle kiitollisia ja muistavat taatusti apusi. Tulet saamaan vastapalveluksia tai muuta kiitosta varmasti jossain vaiheessa, tavalla tai toisella.
Joskus olen kuullut puhuttavan negatiiviseen sävyyn siitä, kuinka joku on saanut ”suhteilla” työpaikan. Tottakai tilanne voi olla negatiivinen, mikäli työpaikan saanut ei ole pätevä, mutta muuten asiassa ei ole mitään negatiivista. Itsehän ne suhteet on luotu ja mahdollisesti tehty töitä sen eteen. Työelämässä on väliä sillä, ketä tunnetaan ja kuka suosittelee ketäkin. Joku saattaa vinkata työpaikasta, joka ei ole yleisessä haussa missään. Et siis kuulisi tai osaisi hakea kyseistä työtä, mikäli et tuntisi siitä vinkkaajaa.
Verkostoitumisessa on tärkeää kuunnella aidosti, mitä keskustelukumppanisi kertoo itsestään ja osaamisestaan sekä painaa ne mieleen. Tottakai sinun kannattaa tuoda myös omaa osaamistasi esille, mutta neutraalisti ja luontevasti, ei myyden tai tuputtaen. Se nimittäin yleensä työntää ihmisiä pois luotasi, jos heille tulee sellainen olo, että heidän tarvitsee nyt jotenkin ostaa jotain sinulta. Mutta mikäli kerrot työstäsi ja osaamisesti innolla ja inspiroivasti, jää se varmasti vastapuolen mieleen ja hän saattaa kontaktoida sinut myöhemmin, kun tarve osaamisellesi ilmenee.

Verkostoituminen harrasteissa
Harrasteporukat ovat siitä hauskoja, että samaa asiaa on kokoontunut harrastamaan erilaisia ihmisiä erilaisista ammattikunnista. Saatat tyyliin tietää minkä verran crossfit-salisi vakkaritreenaajat kyykkäävät, mutta sinulla ei ole hajuakaan mitä he tekevät työkseen. Harrasteporukoissa on kuitenkin valtavasti tietoa, taitoa, osaamista ja kokemusta piilossa, erilaisista asioista. Harrasteen lomassa onkin välillä hyvä myös jutustella ja tutustua ihmisiin muutenkin ja kysellä heidän taustoistaan ja elämästään. Itse ainakin löysin aikanaan salilta valokuvaajan työpaikkani kuvauksia varten. Valokuvaaja oli kiitollinen, kun tarjosin työkeikkaa ja saimme hyvät kuvat firman synttärijuhlilta. Win-win!
Harrasteporukoissa on muutenkin hyvä verkostoitua, sillä se saattaa kehittää teitä itse harrasteessa, saatatte esimerkiksi sopia pienemmällä porukalla ylimääräisiä treenejä tai treenireissuja ja tutustua ihan ystävyyteen asti.
Verkostoituminen eri elämäntilanteissa
Vanhemmaksi tullessa etenkin monet äidit hakeutuvat muiden äitien seuraan. Se onkin järkevää, sillä vauvan kanssa kaksin kotona elämä voi käydä tylsäksi ja yksinäiseksi. Elämänmuutos voi olla varsin radikaali, jos on ollut työelämässä ja elänyt aktiivista elämää ennen lapsen syntymää ja nyt tutuista ympyröistä repäistään pois vaippa-arkeen. Muiden äitien kanssa pääsee jakamaan vauva-arkea ilman että tarvitsisi puhua pelkästään vauvoista. Keskustelut voivat ihan hyvin päätyä muihin intohimon kohteisiin tai töihin. Onpa monet pienten vauvojen äidit lyöneet viisaat päänsä yhteen ja perustaneet menestyviä yrityksiäkin ja liiketoimintaa. Vanhempainvapaan aikana moni pysähtyykin miettimään seuraavaa siirtoaan työelämässä.
Myös monet elämän pattitilanteet saattavat saada ihmisen verkostoitumaan erilaisten vertaistukiryhmien avulla. Sinä saatat tai läheisesi saattaa esimerkiksi sairastua vakavasti ja päädyt sen seurauksena mukaan jonkin yhdistyksen toimintaan, mistä saat vertaistukea. Parhaimmillaan perustat ehkä itse auttavan tahon tai muuten tarjoat auttavan kätesi ja kokemuksesi muille samassa elämäntilanteessa oleville. Saatat saada muilta samassa elämäntilanteessa ja -haasteessa olevilta ratkaisun avaimet pulmaasi. Näitä haasteita voivat olla esimerkiksi peliriippuvuus, syöpä, mielenterveysongelmat, lähisuhdeväkivalta tai muu vastaava. Yksin ei kannata jäädä vaan hakeutua ihmisten pariin, vaikkei sitä verkostoitumiseksi mieltäisikään.
Tuntuuko välillä, ettet oikein ymmärrä ihmisiä, joiden kanssa olet tekemisissä tai he ovat täysin erilaisia ajatusmaailmaltaan kuin sinä? Thomas Eriksonin ”Idiootit ympärilläni -kirja kertoo hauskalla tavalla ihmisten erilaisuudesta ja kuinka käsitellä niitä!
Verkostoituminen kaverien ja ystävien kautta
Jos sinulla on joitain hyviä ystäviä, joiden kanssa hengaat pelkästään kahden kesken, kannattaa joskus yrittää tutustua tämän ystäväsi muihin ystäviin. Sieltä saattaa löytyä varsinaisia helmiä! Joskus esimerkiksi uudelle paikkakunnalle muuttaessa kannattaa omasta ystäväpiiristä kyselläkin tuntevatko he uudelta paikkakunnalta ketään tutustumisen arvoista tyyppiä!

Miten verkostoitua?
Verkostoituminen edellyttää tietysti edes jonkinlaisia vuorovaikutustaitoja, mutta kuten alussa mainitsin, verkostoitua voi muutenkin kuin cocktail-kutsuilla. Monet tahot järjestävät ihan verkostoitumistilaisuuksia, jotka saattavat introvertille olla liian iso kynnys lähteä tutustumaan ja verkostoitumaan. Eri alojen messut ovat hyvä esimerkki tällaisesta. Verkostoitua voi myös yksi henkilö tai taho kerrallaan, mikäli ihmisjoukot eivät houkuttele. Voit rohkeasti ottaa yhteyttä ja kontaktoida sellaista henkilöä tai tahoa, johon haluat tutustua. Verkostoitua voi myös somessa, jos ei aluksi halua olla fyysisesti ja kasvotusten kenenkään kanssa tekemisissä. Monet äitiryhmät esimerkiksi aloittavat verkostoitumisen somessa ja kirjoittelevat ja tutustuvat siellä, kunnes jonain päivänä aika on sopiva livekohtaamiselle.
Mikäli et kavahda ihmisjoukkoja, kannattaa ilman muuta osallistua erilaisiin tapahtumiin, messuihin, kursseihin, koulutuksiin ja rohkeasti tehdä tuttavuutta uusiin ihmisiin. Keskustele, kysele, ole läsnä ja kiinnostunut. Siitä se lähtee!
Haluatko kertoa oman ihmissuhdetarinasi? Käy täyttämässä meidän yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä