Miten selvitä erosta?

Eroaminen on kurjaa lähes aina, vaikka itse olisikin se osapuoli, joka haluaa erota. Joskus jopa eroa haluava osapuoli saattaa kärsiä enemmän, syystä tai toisesta. Voi olla, että hän potee todella suuria tunnon tuskia pelkästään siksi, että ”joutuu” särkemään toisen sydämen. Toisessa ei välttämättä nimittäin ole mitään erityistä vikaa, mutta jättäjä vaan ei enää halua olla kyseisessä suhteessa. Ehkä hän haluaa vapautta ja erilaista elämää ja kärsii todella paljon siitä, että joutuu satuttamaan toista, mutta pakko. Voi myös olla, että jättäjä alkaa katumaan päätöstään, mutta liian myöhään. Jätetty on päässyt jo eteenpäin, ehkä löytänyt uuden suhteenkin, kun jättäjä tajuaa, että sinne meni elämäni rakkaus. Tai sitten voi olla, että jättäjä joutuu kärsimään jätetyn hankalan käyttäytymisen takia; jätetty saattaa alkaa piinaamaan erilaisin tavoin jättäjää, tai ryhtyy kostotoimenpiteisiin.

Toki jätetyllä on myös aina vaikeaa ja sydänsuruista toipumisessa voi kestää pitkään. Nämä ovat aina tapauskohtaisia asioita ja todella paljon riippuvaisia esimerkiksi suhteen päättymisen syistä. Erilaiset petetyksi tulemiset tai uuden kumppanin löytämiset sattuvat aina todella paljon. Puoliso saattaa myös kuolla äkillisesti ja siitä toipuminen voi vielä koko loppuelämän. Monet myös eroavat ihan yhteisymmärryksessä ja yhteisestä päätöksestä, kun ymmärtävät, ettei keskinäinen juttu enää toimi. Olipa asetelma mikä hyvänsä, tulit sitten jätetyksi, jättäneeksi tai yhdessä tuumin eronneeksi, voi erosta toipuminen viedä paljon aikaa. Jossain on joskus sanottu, että suhteesta toipuminen vie vähintään puolet siitä ajasta mitä suhde on kestänyt. Eli mikäli suhde kesti kymmenen vuotta, menee siitä toipumiseen viisi vuotta. En ihan usko näin rautalangasta väännettyyn matematiikkaan, vaan uskon, että kaikki ihmissuhteet ovat uniikkeja, kuten myös niistä toipuminen. Alla vinkkejä miten eron jälkeistä omien jalkojen kantavuutta voi edistää ja miten helpottaa toipumista erosta.

Sure niin kauan kuin on tarve

Erosta ei tarvitse selvitä hetkessä. Sinulla on täysi oikeus ja jopa velvollisuus surra eroa ja menetettyä ihmissuhdetta. Itke, itke, itke. Anna sen itkun tulla, se puhdistaa ja helpottaa. Itke niin kauan kuin itkua riittää ja minä lupaan, että jonain päivänä huomaat itkun loppuneen. Suru on tärkeä tunne, joka pitää käsitellä. Jos sullot sen jonnekin sisimpäsi syövereihin ja jätät surematta, se nousee kyllä jonain ei-toivottuna hetkenä vielä pintaan ja ehkä tulevat kumppanisi joutuvat sen vuoksi kärsimään, kun se aiheuttaa sinussa epävakaata käytöstä.

Hemmottele itseäsi

Jokaisen ihmisen elämän suurin rakkaus pitäisi olla hän itse. Itseään pitäisi muistaa rakastaa aina. Monissa parisuhteissa kuitenkin toinen osapuoli saattaa unohtaa itsensä kokonaan rakastaessaan toista. Omat kiinnostuksen kohteet jäävät vähemmälle huomiolle ja asioita, joita rakastaa tehdä, ei ole enää aikaa tehdä. Olet antanut kaikkesi suhteelle, joka päättyikin. Mitä jää jäljelle? Ihmisraunio, joka ei enää ihan edes tiedä kuka on ja mitä haluaa. Nyt on korkea aika hemmotella itseään, pitää itseään hyvänä. Kaivele muistisi perukoilta informaatiota siitä, kuka oikein oletkaan ja mistä sinä nautit. Mitkä olivatkaan sinun unelmiasi? Mitä ruokaa sinä haluat syödä ja mitä tv-ohjelmaa sinä haluat tänään katsoa? Miten sinä haluat vapaan aikasi viettää ja minkälaisessa seurassa? Nyt saa olla itsekäs! Uusi päivittäinen mantrasi on: ”Minä, minä, minä, eikä kukaan muu!”

Tiedätkö, kuinka eroa ei kannata hoitaa? Käy lukemassa täältä 5 todella huonoa tapaa erota!

Tee ne asiat nyt, mitkä suhde esti

Oletko aina halunnut matkustaa, mutta kumppanisi viihtyi mieluummin kotona tai muussa tutussa ympäristössä? Oletko halunnut kokeilla kimppakivaa, mutta puolisosi ei moiseen suostunut? Oletko halunnut tutustua uusiin ihmisiin, ehkä vastakkaista sukupuolta oleviin, ihan vaan kaverimielessä, mutta puoliso on ollut liian mustasukkainen ja siksi uudet ystävyydet ovat jääneet haaveeksi vain? Oletko halunnut aloittaa jonkun harrastuksen, joka puolisosi mielestä oli liian kallista, liian provosoivaa, liian sitä tai liian tätä? Oletko halunnut leikata tai värjätä hiuksesi eri lailla, mutta puolisoasi miellyttääksesi pidit ne sellaisina kuin hän halusi? Vaatteet? Puolisosi ei halunnut sinun esimerkiksi pukeutuvan liian tiukkoihin tai liian lyhyisiin hameisiin…? Alatko nyt nähdä eron hyvät puolet? Voit vihdoin toteuttaa itseäsi ilman, että kukaan on arvostelemassa!

Tapaa ihmisiä

Lataa tinder, mene treffeille! Et välttämättä löydä sieltä uutta rakkautta, mutta uusia kokemuksia ja ihmisiä kyllä! Jos vielä ei ole sen aika, niin älä väkisin. Odota viikko, odota kuukausi ja kokeile sitten, joko se tuntuisi hyvältä. Voit saada vaikka kuinka monta hauskaa treffi-iltaa tai vaikka pelkkiä absurdeja tilanteita, joille voi jälkikäteen nauraa. Muista vaan, että ei tarvitse tässä vaiheessa ottaa mitään niin vakavasti. Voit myös huoletta olla rehellinen Tindermatcheillesi tilanteestasi ja sanoa, että olet juuri eronnut, että ei kannata odottaa liikoja sinusta, mutta tällainen olet ja sillä sipuli.

Oldies but goldies

Nyt on aika aukaista silmät ihan uudella tavalla. Onko menneisyydessäsi joitain henkilöitä, jotka ovat jääneet niin sanotusti ”kaivelemaan”? Olette ehkä kohdanneet väärään aikaan; molemmat tahoillaan parisuhteessa tai vaan toinen? Tai muistuuko mieleesi joitain henkilöitä, kenen kanssa kemiat ovat kohdanneet, mutta syystä tai toisesta juttu ei silloin ottanut tuulta purjeisiinsa? Tai joku, kenen ”iskemiseen” sinulla ei aikanaan rohkeus riittänyt, vaikka hän olikin päiväuniesi kohde. Nyt on aika muistella ne henkilöt läpi ja ehkä ottaa heihin yhteyttä ja kokeilla! Kuinka romanttista! ”Olin sinuun jo yläasteella ihastunut” AH!

Älä sorru

Vaikka sinulla olisi kuinka ikävä exääsi, niin suosittelen, ettet sortuisi enää häneen. Aika moni jää ainakin hetkeksi soutamaan ja huopaamaan ja ”nähdään vielä kerran” saattaa venyä useammaksi tapaamiseksi, kunnes kuitenkin aina päädytään lähtötilanteeseen ja samoihin riidan aiheisiin. Sortuminen ”viimeiseen” yöhön on pelkkää tekohengitystä, eikä se korjaa mönkään mennyttä suhdetta. Sortumisen hetkellä yritä palauttaa mieleen ne syyt, miksi erositte ja mitä kaikkea pitäisi tapahtua, että suhde oikeasti vielä toimisi? ”Vielä kerran” tuo pelkästään hetken helpotuksen ja sen jälkeen vieroitusoireet voivat olla entistä pahemmat. Älä huijaa itseäsi vaan ole rehellinen.

Välit poikki kokonaan

Mikäli ero on todella vaikea ja esimerkiksi yllä mainittua sortumista tapahtuu ja roikut niin sanotusti löysässä hirressä, on ehkä syytä pistää välit poikki kokonaan. Samoin mikäli jatkuvasti olette toistenne kimpussa riitaa haastamassa, voi se olla hyvä ratkaisu. Välien katkaisemisen ei tarvitse välttämättä olla lopullista, vaan niin kauan täysi hiljaisuus, että olet oikeasti päässyt yli. Tämä oikeasti toimii. Voi olla, ettei teidän kannata vuosiin olla missään tekemisissä toistenne kanssa, ei viestiäkään, ei mitään. Kunnes, jonain kauniina päivinä olette valmiita kohtaamaan sovussa, entisinä kumppaneina, aikuisina. Voitte vaihtaa kuulumisia ja olla aidosti onnellisia toisen puolesta, jos he ovat löytäneet onnen ja tasapainon ja myöntää, että teidän suhteenne on ollutta ja mennyttä ja siitä on jäljellä kauniit muistot. Olette kypsyneet ja arvostatte toisianne ihmisinä valtavasti kaikkien näiden vuosien jälkeen. Ehkä teistä vielä tulee hyvät ystävät ja voitte esimerkiksi monille menneisyyden riidoille jo nauraa. Uskokaa tai älkää, mutta tämä on totisinta totta ja näin voi oikeasti käydä, jopa useamman exän kanssa.