Lääkäri Emilia Vuorisalmi: Rakkaus haltuun – valjasta rakkaushormonisi terveeseen ja tasapainoiseen elämään (2020)
Emilia Vuorisalmi tunnetaan niin sanottuna rakkauslääkärinä. Hän on kirjoittanut teokset Sekaisin lovesta (2015) ja Rakkaus haltuun (2020), joissa hän tarkastelee rakkautta tieteellisestä näkökulmasta. Hänellä on myös podcast nimeltä Terveys 360! – Docemilia. Näiden lisäksi Emilia Vuorisalmi on teeveestä tuttu. Hän näyttelee muun muassa kotimaisessa viihdesarjassa Kullannuput.
Tämän uusimman teoksen, Rakkaus haltuun, nimi saattaa hämätä. Ensimmäinen ajatus saattaa olla, että kirjassa käsitellään rakkautta ja parisuhteita, esimerkiksi, miten saada parisuhde toimimaan. Kyse ei kuitenkaan ole siitä laisinkaan. Kirjassa käydään läpi kaikki rakastumiseen ja rakkauteen liittyvät hormonit, ja mitä ne kehossa saavat aikaan ja ohjeistetaan, miten saada nämä samat hormonit tuottamaan hyvänolon tunnetta ILMAN parisuhdetta ja rakastumista. Eli miten ottaa niin sanotuista rakkaushormoneista ilo ja hyödyt irti omin päin ja sen myötä saada elämään kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä.
Voin suositella kirjaa ihan kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, olit sitten parisuhteessa ja rakastunut tai et. Muista myös, että itseensä on myös hyvä rakastua aina uudelleen ja uudelleen. Uskon myös, että mitä paremmin rakkaushormonisi virtaavat ja mitä paremmin voit, sitä helpompi sinun on löytää rakkautta ja jakaa sitä.
Rakkaushormoneiksi lasketaan dopamiini, serotoniini ja oksitosiini. Näiden lisäksi kirjassa käsitellään myös palautumisen, ravinnon ja liikunnan tärkeyttä, sillä mikäli nämä kolme seikkaa ovat myös balanssissa, saadaan hormonitkin toimimaan optimaalisesti. Vaikka teos pohjaa lääketieteeseen, on se erittäin helppolukuisesti ja hauskasti kirjoitettu. Lupaan, ettei kirjaa ole kuorrutettu vaikealla terminologialla. Hormonien nimet (dopamiini, serotoniini ja oksitosiini) ovat vaikeimmat termit, mutta ne avataan kirjassa perin pohjin, koska niiden toimintaa teos käsittelee kautta linjan.
Dopamiini
Dopamiinin avulla kiinnostumme uusista asioista, keskitymme, opimme ja tavoittelemme unelmia. Dopamiini toimii ikään kuin motivaation lähteenä. Dopamiini saa sinut tuntemaan jonkin asian sinulle tärkeäksi. Dopamiinia ruokkii merkityksellisyys, luovuus ja unelmat. Mitä enemmän teet asioita, jotka sinä koet itsellesi merkityksellisiksi ja mitä enemmän annat luovuutesi virrata ja toteutat unelmiasi, sitä enemmän dopamiinia virtaa ja saa sinut tuntemaan olosi hyväksi. Jotta voit toimia näin, tulee sinun ensin tietenkin harrastaa hieman itsetutkiskelua ja kirkastaa itsellesi, mitkä asiat ovat sinulle merkityksellisiä ja mistä unelmoit?
Moni myös kuvittelee, ettei ole luova, mutta kaikkihan me olemme. Luovuutta voi toteuttaa hyvin eri tavoin, eikä se tarkoita sitä, että sinun pitäisi esimerkiksi osata maalata taulu. Luovuutta voi käyttää muun muassa ongelmien ratkaisemisessa, ruuanlaitossa, reittivalinnassa töihin, rikkomalla rutiineja; esimerkiksi valitsemalla eri radiokanavan matkalla töihin kuin mitä normaalisti kuuntelisi tai eri ruokakaupan missä normaalisti asioisi ja niin edelleen. Tärkeää on tunnistaa oman luovuuden lähteet. Lapset ovat luonnostaan luovia. Mieti mitä luovaa sinä tykkäsit tehdä lapsena, ja mitä voisit ehkä aloittaa nyt taas aikuisena. Muista olla pelkäämättä virheitä! Luovuuteen kuuluu kokeileminen ja erehtyminen yhtä lailla kuin onnistuminenkin.
Serotoniini
Serotoniini on tyytyväisyyshormoni ja tahdonvoiman molekyyli. Serotoniinia saa ennen kaikkea turvasta, järjestyksestä ja arvostuksesta. Pelot ja stressi estävät serotoniinia virtaamasta, joten näitä tekijöitä pitäisi pyrkiä vähentämään, jotta turvallisuuden tunne pääsee kasvamaan. Oma pää ja koti tulisi pitää järjestyksessä ja hallinnassa, eikä antaa teknologialle ja sosiaaliselle medialle liikaa valtaa. Täydellisyyden tavoittelun voi myös unohtaa ja pyrkiä arvostamaan itseään ja omia saavutuksiaan. Tärkeää on saada myös arvostusta muilta, joten ole herkkänä sille, minkä asioiden tai piirteiden takia muut sinua arvostavat. En usko, että ne ovat kiiltokuvamaiset somepostauksesi, vaan oma aito itsesi, kaikkine virheineen ja mokineen.
Arvostusta, hyväksyntää ja niiden tuomaa serotoniinibuustia haetaan usein sosiaalisesta mediasta postaamalla sinne kauniita kuvia itsestään. Tykkäyksiin ja kommentteihin (ja filttereihin) jää helposti koukkuun ja aina pitää lisätä uusi kuva ja uusi ja uusi. Olo on hetken hyvä, mutta siitä seuraavat riittämättömyyden ja kateuden tunteet leikkaavat hyvän olon hormonien virran. Runsas sosiaalisen median kulutus lisää muutenkin taipumusta masennukseen ja ahdistukseen.
Moni pelkää yksinäisyyttä ja siksi hakee nimenomaan parisuhteesta serotoniinin lähdettä. Se voi kuitenkin olla stressaavaa, jos tuntuu, ettei kumppania löydy. Siksi olisi tärkeää oppia etsimään turvallisuuden tunnetta myös muualta, omasta perheestä, luottoystävistä ja erilaisista yhteisöistä mihin kuuluu. Turvallisuuden tunne syntyy muun muassa yhteydessä toisiin ihmisiin. Toinen turvaa tuova seikka on toki taloudellinen tilanne, siksi olisi tärkeää opetella pitämään oma talous kunnossa. Jos taloudellinen tilanne stressaa ja ahdistaa jatkuvasti, syö se valtavasti turvallisuuden tunnetta.
Oksitosiini
Oksitosiini näyttelee isoa roolia parinvalinnassa, sillä se vahvistaa ihmisten välistä kiintymystä ja luottamusta. Sitä erittyy seksissä, orgasmissa, synnytyksessä ja imetyksessä. Teemme monia mukavia asioita yhdessä oksitosiinin voimalla. Oksitosiinin saa virtaamaan kosketuksella, läsnäololla ja kiitollisuudella. Joten halaa, silitä, katso silmiin, vaihda aitoja ajatuksia, tanssi joukossa, nauti. Harjoittele läsnäoloa ja ole kiitollinen, joka päivä.
Koskettamiseen et tarvitse parisuhdetta, vaan koskettaa ja tuntea voit mitä vaan! Voit esimerkiksi halata puita tai silitellä kiviä ja kallioita. Metsällä kun on tutkitusti muitakin terveyttä edistäviä vaikutuksia, joten jo päivittäinen metsässä kävely saattaa auttaa useampaan vaivaan. ”Vesi vanhin voitehista” kuuluu vanha sanonta, eli myös vettä voi koskettaa. Ota kuuma suihku tai pulahda kylmään veteen. Kävele paljain jaloin ja tunne maa tai lattia jalkojesi alla. Käy hieronnassa, rapsuta koiraa ja anna oksitosiinin virrata.
Läsnäolo mahtaa olla vaikein ”tehtävä” oksitosiinin buustaamiseksi. Elämä on monella hektistä ja älypuhelimet vievät valtavasti aikaa ja tilaa oikeilta kohtaamisilta. Olet ikään kuin samalla somessa ja muiden kanssa, mutta oletko läsnä? Kuuntelet puolikorvalla ystäväsi tai lapsesi jutustelua, kun samalla selaat somea. Se ei ole aitoa läsnäoloa, eikä näin ollen buustaa oksitosiinivarastojasi. Laita se puhelin pois ja keskity.
Isoin yksittäinen oksitosiinin lähde ja supervoima on kiitollisuus. Kun alkaa kiinnittää huomiota kiitollisuuden lähteisiin, myös oma ajattelu muuttuu positiivisemmaksi. Kiitollisuutta on helppo harjoitella, voit aloittaa esimerkiksi miettimällä yhden asian, josta olet kiitollinen juuri nyt. Kiitollisuusharjoituksissa voi edetä tekemällä päivittäin 3-5 asian listan, josta on sinä päivänä ollut kiitollinen. Myöhemmin kiitollisuutta voi ja kannattaa alkaa jakaa, ja kiittää niitä ihmisiä kenelle kiitos kuuluu. Kiitoksen jakamisesta nimittäin saa vielä extrabuustin oksitosiinia! Myös negatiivisista kokemuksista kannattaa olla kiitollinen, sillä ne jos mitkä opettavat, kasvattavat ja lujittavat sinua. Niiltä ei myöskään kukaan voi välttyä.
Stressihormoni kortisoli
Stressihormoni kortisoli on tarpeellinen hormoni ihmisille tiettyihin tilanteisiin, mutta ikävä kyllä sen liiallista eritystä saa myös itse itselleen aiheutettua ja se estää yllä mainittuja hyvänolon rakkaushormoneja, etenkin serotoniinia, virtaamasta vapaasti. Lisäksi jatkuvasti koholla olevat stressihormonitasot altistavat muillekin vaivoille ja sairauksille. Siksi stressiä ja kortisolin erittymistä tulisi välttää. Kaikenlainen negatiivinen ajattelu sytyttävät elimistössä stressireaktion, esimerkiksi pelko, katkeruus ja viha. Myös älypuhelimen jatkuva läsnäolo nostaa kortisolitasoja. Nauru ja ilo ovat parhaimpia stressin poistajia, joten pyri lisäämään niitä elämääsi. Myös tanssi ja muu luova liikunta ovat hyödyllisiä terveyden kannalta. Stressin poistamisen lisäksi tanssissa yhdistyy liike, nauru, musiikki, luovuus… tanssi auttaa aivoja muovautumaan ja siivoaa alitajuntaa. Yhdessä tanssiminen lisää myös luottamusta. Tanssi on rakkauden laji!
Hormoneita on hyvä oppia ymmärtämään. Näin pystyt tunnistamaan esimerkiksi omassa käyttäytymisessäsi syitä ja seurauksia, ovatko ne merkkejä jonkin tietyn hormonin vajeesta tai liikatoiminnasta. Kun tunnistat tämän ja teet korjausliikkeen kyseisen hormonin lisäämiseksi tai vähentämiseksi, voit taas paremmin!