JohannaHuhtamaki

Johanna Huhtamäki: Hyvät asiat meidän elämässämme ovat meistä riippumatta

Kiitollisuudesta ja kiitollisuuden tuntemisesta puhutaan nykypäivänä melko paljon ja on tutkittu, että kiitollisuuden tunteminen ja harjoittaminen vaikuttaa mm. ihmisen hyvinvointiin, uneen ja ihmissuhteisiin. Tämä on ensimmäinen osa kiitollisuudesta kertovasta asiantuntijahaastattelusta ja sen on kirjoittanut Marjut haastatteluun perustuen. Jos olet joskus miettinyt, mitä kiitollisuus on, tämä juttu on sinulle!

Miksi juuri Johanna?

Haastattelimme diplomi-insinööri, tietokirjailija ja väitöstutkija Johanna Huhtamäkeä. Johanna opiskelee positiivista psykologiaa ja on viittä vaille saamassa maisteriopintonsa pakettiin. Väitöstyössään hän tutkii menestyksen, motivaation ja kiitollisuuden yhteyttä. Johanna on myös yritysvalmentaja sekä konsultti ja syksyllä 2021 häneltä ilmestyi kirja ”Pakkopositiivisuudesta tasapainoon”. Pääset tutustumaan Johannaan lisää hänen nettisivuiltaan www.dreamstar.fi tai Instagramista @johannahuhtamäki, josta tämän haastattelun kansikuvakin löytyy.

johanna-huhtamaki
Kuva: Johanna Huhtamäki Instagram @johannahuhtamaki

Mitä on kiitollisuus?

Pidimme haastattelun Zoom -tapaamisella ja jutustelu lähti heti käyntiin, kun linjoille päästiin. Tapasimme Johannan ensimmäisen kerran, mutta tuntui, kuin olisimme tavanneet jo joskus aikaisemmin. Lopulta pienen rupattelutuokion jälkeen lähdimme kohti haastattelukysymyksiä.

Kysyimme Johannalta, mitä on kiitollisuus ja kuinka se määritellään. ”Kiitollisuus on kaksivaiheinen prosessi”, hän toteaa. Vaiheessa yksi huomataan hyvä eli ihminen kiinnittää huomiota niihin asioihin omassa elämässään, mitkä ovat hyvin. Toisessa vaiheessa ymmärretään, että ne hyvät asiat omassa elämässä ovat siinä minusta riippumatta. Toisen vaiheen Johanna toteaakin mielenkiintoiseksi, koska yleensä meidät on opetettu ajattelemaan, että olemme itse saaneet elämässä olevan hyvän aikaiseksi. Kuitenkin kiitollisuuden näkökulmasta katsottuna, me emme ole saaneet sitä hyvää elämäämme, koska olemme sen ansainneet. Johanna jatkaa vielä, että tämä on asia, josta kiitollisuutta on myös kritisoitu. Tämän määritelmän perusteella kiitollisuus ei voisi kohdistua itseen eli emme voisi olla kiitollisia itsellemme. Todellisuudessahan me totta kai voimme kiittää itseämme saavutuksista ja iloita omasta puolestamme. Johanna kuitenkin heittää vielä ilmoille kysymyksen: ”Onks se tunne kiitollisuus vai onko se esimerkiks ylpeys?

Jasmin heittää tässä vaiheessa kysymyksen: ”Mikä ero on kiitollisuudella ja ylpeydellä?” Johanna vastaa, että on kyse erillisestä tunteesta. Jos tunnemme ylpeyttä jostain saavutuksesta, olemme tuolloin itsetunnon äärellä. Tunnemme pystyvyyttä ja ”minä osaan” -tunnetta.  Kiitollisuuden tunne on eri, koska kiitollisuus kohdistuu aikaisemmin mainitun ajatuksen mukaan oman itsensä ulkopuolelle.

”Jokainen meistä on hyvän arvoinen, vaikka emme olisi ulkoisesti mitään niin sanotusti erikoista tai suuremoista”

Johanna Huhtamäki

Vaikka kiitollisuuden määritelmää on kritisoitu, sen voi kuitenkin ajatella olevan meille todella armollinen. Johanna jatkaa kiitollisuuden pohdintaa ja sanoo, että tämän määritelmän perusteella jokainen meistä on hyvän arvoinen, vaikka me emme olisi ulkoisesti mitään niin sanotusti erikoista tai suuremoista. Se hyvä on meissä meistä riippumatta. Vaikka ihminen kokisi, että kaikki on elämässä mennyt pieleen ja mitään ei ole saavuttanut, silti hänellä on mahdollisuus tuntea kiitollisuutta. Johanna kertoo sanottavansa kiitollisuuden seuraavasti: ”…kiitollisuus katsoo ohi siitä, mitä ei ole ja näkee sen, mitä on.” Tällä hän haluaa tuoda esille sen, että kiitollisuus ei ole itselleen vakuuttelua siitä, että kaikki on tosi hyvin. Vaikka me olemme kiitollisia, me voimme samalla olla tietoisia myös niistä huonoista asioista omassa elämässämme. Kiitollisuus on tietoinen päätös katsoa sitä kaikkea hyvää ympärillä, vaikka elämä kolhisi välillä päähän.

Kiitollisuuden tuntemisesta voi löytyä yksi huono puoli. On havaittu, että ihmiset, jotka vahvasti harjoittavat kiitollisuutta ja joilta se tulee luonnostaan, voivat olla liiankin pitkään esimerkiksi huonossa parisuhteessa. Tämä ei toki koske kaikkia, mutta joillakin on taipumusta hyväksyä huono parisuhde liian pitkään.

Mitä hyötyä kiitollisuuden tuntemisella on?

Kiitollisuuden tuntemisella on monia positiivisia vaikutuksia. Se vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin riippumatta siitä, kuinka hyvinvointi määritetään. Erityisesti kiitollisuudella on tutkittu olevan erityisen positiivisia vaikutuksia ihmisen sydämeen. Kiitolliset ihmiset toipuvat nopeammin sydäninfarkteista ja heillä ne uusiutuvat harvemmin.

” Kiitollisuus parantaa kaikkia ihmissuhteita ja sillä on huomattu olevan myös yhteys hyvään unenlaatuun”

Johanna Huhtamäki

Kiitollisuudella on suuri yhteys ihmisen psyykkiseen terveyteen. Jos ajatellaan hyvinvoinnin tarkoittavan onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämään sekä merkityksellisyyttä, kiitollisuus on todella merkittävästi yhteydessä näihin asioihin. Kiitollisuus parantaa kaikkia ihmissuhteita ja sillä on huomattu olevan myös yhteys hyvään unenlaatuun. Sillä on yhteyksiä työmenestykseen ja se parantaa myös itsetuntoa. Kiitollisilla ihmisillä on taipumus kehittää itseään ja he haluavat tehdä hyvää toisille. Johanna toteaa vielä yhden mielenkiintoisen seikan. Ihmiset, jotka tuntevat kiitollisuutta, selviytyvät paremmin elämän eri kriisitilanteista. Puhutaan resilienssistä, eli kyvystä palautua ja selviytyä erilaisista haasteista. Kiitollisuus parantaa kykyä resilienssiin.

Kiitollisuus ei ole siis pelkästään ”höpöhöpö” -fiilistelyä. Se on todellisuudessa asia, jota on tieteen näkökulmasta tutkittu ja todettu, että kiitollisuuden harjoittamisella on positiivisia vaikutuksia ihmiseen. Jatketaan lisää haastattelun toisessa osiossa, jossa keskustelemme muun muassa kiitollisuuden vaikutuksesta onnellisuuteen ja menestymiseen.

Kiinnostuitko kiitollisuudesta lisää? Haluaisitko tietää ja oppia, kuinka kiitollisuuden harjoittamista voi ihan käytännössä opetella?

Johanna Huhtamäen ja Vappu Pimiän yhteinen ja hyvin tunnetuksi tullut ”Kiitollisuuskoulu” alkaa taas 14.2.22!  Ja mikä parasta, naiset ovat kuulleet asiakkaidensa toiveita ja ”Kiitollisuuskoulu 2” aloittaa nyt ensimmäistä kertaa 21.2.22!

Nyt saat koodilla KiitollinenMieli (huomaa isot kirjaimet) 20% alennuksen molemmista kursseista! Käytä alekoodi hyödyksi ja hyppää mukaan ”Kiitollisuuskoulu” tai ”Kiitollisuuskoulu 2” -kurssille tai jopa molemmille!