5 vinkkiä, miten kommunikoida suoraan, mutta kohteliaasti

Onko sinun vaikeaa puhua suoraan? Etkö uskalla esittää mielipidettäsi, varsinkin jos se poikkeaa muista? Pelkäätkö, että sinut leimataan erilaiseksi? Vai etkö uskalla ilmaista tahtotilaasi, kun pelkäät, että se mahdollisesti loukkaa tai suututtaa toista? Joudutko jatkuvasti epämukaviin tilanteisiin, kun et uskaltanut sanoa ei? Olet siis se henkilö, joka istuu tyynenä tuppisuuna, vaikka sisälläsi kiehuu. Vai oletko sinä juuri se henkilö, joka ihmettelee usein, että mistä nuo muut oikein suuttuivat tai pahoittivat mielensä? Oletko liian kärkäs mielipiteissäsi tai esitätkö asiasi usein liian hyökkäävästi tai väärin sanoin? Ehkä menet liian usein henkilökohtaisuuksiin kommunikoidessasi suoraan? Suoraan puhuminen on lähes aina kannattavaa, mutta se voi olla vaikeaa! Suoraan puhuminen on syytä tehdä tyylillä, jottei se loukkaa ja aiheuta enemmän haittaa kuin hyötyä. Onneksi sitä voi harjoitella, kuten kaikkea muutakin kommunikointia.

Joko luit, kuinka kommunikointi ja viestintä on muuttunut vuosien varrella? Käy lukemassa ajatuksia 2020-luvun kommunikoinnista täältä!

Milloin on syytä puhua suoraan?

On paljon asioita, joista on syytä puhua suoraan. Näihin kuuluvat esimerkiksi kaikki omiin rajoihisi kuuluvat asiat, kuten se, mihin sinä olet vetänyt oman jaksamisesi rajat ja milloin on vaan yksinkertaisesti kieltäydyttävä ja sanottava ei. Myös mm. läheisen ongelmiin puuttuminen ja niistä suoraan sanominen ja huomauttaminen voi olla vaikeaa. Näet omin silmin, että perheen jäsenesi tai ystäväsi on ajautunut ongelmiin, oli kyseessä sitten alkoholi, rahankäyttö, väkivaltainen suhde tms. Tällaisiin tilanteisiin on yleensä syytä puuttua, mutta helppoa se ei ole. Asiasta pitäisi kuitenkin pystyä sanomaan suoraan, koska sinun tavoitteesi on auttaa. Asiasta mainitseminen todennäköisesti menee vastapuolen tunteisiin, joten se pitäisi tehdä oikein, jotta siitä on hyötyä.

Jotkut mielipiteet voi pitää itsellään

On myös asioita, joita ei tarvitse oikeastaan koskaan sanoa ääneen. Tällaisia ovat täysin turhat jutut, kuten vaikka toisen henkilön ulkomuotoon liittyvä negatiivinen kommentointi. Vastapuoli ei halua, eikä hänen tarvitse kuulla, että onpa hänellä iso maha tai onpa hänellä typerän näköiset vaatteet. Myöskään kommentoija ei tästä kostu millään lailla, ellei nauti siitä, että toinen pahoittaa mielensä ja ole näin ollen ihan paska tyyppi. Olet varmaan kuullut sanonnan ”jollei sinulla ole mitään hyvää sanottavaa, niin pidä suusi kiinni”. Tämä pätee erityisesti toisen ihmisen henkilökohtaisten ominaisuuksien kommentointiin.

Kaikkiin tilanteisiin tämä ei kuitenkaan päde, sillä pitäähän huonoista, vaikeista ja pahoistakin asioista puhua, mutta nekin tyylillä, ei ilkeillen eikä tökerösti. Siksi kannattaakin aina ensin miettiä miksi sanon, jos sanon. Vaikka tuolla henkilöllä on mielestäni tänään rumat vaatteet, niin miksi ihmeessä sanoisin sen ääneen? Jos tuo henkilö sen sijaan käyttäytyy rumasti minua tai muita henkilöitä kohtaan niin silloin todellakin se kuuluu sanoa ääneen!

Kuinka siis kommunikoida suoraan, mutta kohteliaasti? Tässä parhaat vinkit kohteliaaseen mutta suoraan kommunikointiin:

Hampurilaismalli

Oletko koskaan kuullut hampurilaismallista? No, hampurilaisen ainakin tiedät; siinä on halkaistu sämpylä ja pihvi siellä välissä, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Palautteen antamisen hampurilaismallissa palaute annetaan siten, että aloitetaan jollain positiivisella asialla, väliin annetaan mahdollinen hankala asia tai kritiikki ja lopuksi vielä palataan johonkin positiiviseen asiaan. Näin ollen kuulijalle yritetään jättää positiivinen vaikutelma, ettei niin sanotusti heti hyökätä kimppuun, eikä myöskään jätetä pahaa jälkimakua. Esimerkiksi: ”Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että ohjelma oli liian pitkä, mutta se mitä sanoit Katariinasta, ei kuulunut tähän tilanteeseen lainkaan. Olet kyllä verbaalisesti todella lahjakas ja tarkka havainnoimaan.”

Laastarin repäisy

Joskus ihmiset viivyttelevät jonkin mieltä painavan asian sanomisessa ja tekevät kaikkensa, että tilanne menisi itsestään ohi ja pelaavat aikaa. Joskus on kuitenkin järkevintä vaan repäistä laastari ja kakaista asia ulos. Usko tai älä, mutta taakkasi kevenee heti kun saat asian ”out of your system”, riippumatta jälkipyykin määrästä. Ainakin kissa on nostettu pöydälle ja asia etenee. Esimerkkinä pariskunta, joista toinen ei ole enää tyytyväinen suhteessa ja haluaa erota. Tyytymättömyydelle ei kuitenkaan ole mitään erityistä syytä, eikä vastapuolessa niin sanotusti vikaa, eikä eroa haluava halua loukata toista… hän viivyttelee ja viivyttelee ja pahimmillaan aiheuttaa enemmän tuhoa ja mielipahaa olemalla etäinen ja hankala, kun ei uskalla sanoa että: HALUAN EROTA! Nuo kaksi sanaa voivat tuntua äärimmäisen pelottavilta sanoa ääneen, mutta heti kun ne sanoo, alkavat pyörät pyöriä ja tapahtua edes jotain.

Jos tämä malli tuntuu pelottavalta ja haastavalta niin suosittelen kokeilemaan silti! Usein sitä mielessään maalaa vastapuolen reaktion etukäteen todella paljon dramaattisemmaksi kuin se lopulta onkaan. Ja vaikka hetkellistä draamaa syntyisikin, niin se puhdistaa ilmaa ja lopulta molempien on helpompi hengittää. Voit aloittaa pienin askelin, eikä heti tarvitse kailottaa juuri eroa, joka itsessään on iso juttu. Voit harjoitella jollain ihan muulla asialla, joka sinua häiritsee, johon et ole uskaltanut vielä puuttua. Sanotaan vaikka, että pomosi kutsuu sinua lempinimellä, mistä et pidä. Sano hänelle, että anteeksi, mutta nimeni on kyllä Riitta, enkä halua, että kutsut minua enää Rituksi. Testaa!

Kehaise eka

Joskus voit ajautua erimielisyyksiin jonkun kanssa tai vaikka keskusteluun hankalan asiakkaan kanssa. Hän ei millään tunnu ymmärtävän sinun näkökantaasi tai ihan vaan tosiasioita ja mielesi tekisi huutaa, raivota ja jopa haistattaa, mutta kokeile silti täysin erilaista lähestymistapaa: mielistele luopumatta näkökulmastasi! Voit aloittaa esimerkiksi näin: ”Kyllähän sinä Jorma varmasti fiksuna ihmisenä ymmärrät, että….”

Lyhyesti ja ytimekkäästi

Joskus helpointa on vaan olla ääneen eri mieltä tai esimerkiksi kieltäytyä lyhyesti ja ytimekkäästi. Jos sinulla vaikka on ei-toivottuja kosiskelijoita tai hännystelijöitä, joista haluat eroon, sano kerrankin vaan: ”kiitos, mutta en ole kiinnostunut”. Tai jos olet jonkun kanssa keskustelutilanteessa ja täysin eri mieltä, voit sanoa sen suoraan ilman korulauseita: ”olen kanssasi eri mieltä”. Jos tunteesi kuumenevat liikaa, niin voit poistua paikalta (tai lopettaa puhelun) mutta jos hermosi kestävät, voit jäädä perustelemaan rauhallisesti mielipiteesi ja kantasi.

Aikalisä

Kaikkiin tilanteisiin ei aina kannata reagoida heti, esimerkiksi silloin kun tunteet käyvät kuumimmillaan. Hyvänä esimerkkinä tilanne, jossa saat viestin, jonka sisältö pöyristyttää sinua. Älä vastaa siihen tunnemyrskyssä vaan vastaa vaikka seuraavana päivänä kun olet saanut rauhassa prosessoida asiaa ja jäsennellä vastaustasi.

Suoraan puhumisen suurimpiin hyötyihin kuuluu mm. väärinkäsitysten välttäminen. Kun sinä ja vastapuoli olette rehellisiä, puhutte avoimesti mutta kohteliaasti ja toista kunnioittaen, ei kummankaan tarvitse arvailla mitä toinen ajattelee, eikä varsinkaan joutua täysin harhateille väärinkäsitysten vuoksi. Kukaan meistä ei ole täydellinen eikä seppä syntyessään ja hyvää kommunikointia voi ja kannattaa harjoitella läpi elämän.

Haluatko kertoa oman ihmissuhdetarinasi? Käy täyttämässä meidän yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä!