15 arkista tekoa, joilla huomioit kumppaniasi lähes huomaamatta OSA 1

Yksi kestävän suhteen salaisuus on onnellinen ja toimiva arki. Vuosia kestävä parisuhde ei voi olla aina pelkkää nousuhumalaa ja ikuista orgasmia, vaan sitä ihan tavallista elämää. Mitä parempaa juuri ”se tavallinen elämä” teidän suhteessanne on, sitä onnellisempi ja kestävämpi tulevaisuus teillä on. Näin uskallan väittää. Arkeen voi helposti lisätä hyvän mielen tekoja, joilla saat kumppanisi pysymään tyytyväisenä tai ainakin ilahtumaan. Poimi siis alta vinkit ja pistä tuotantoon!

Aamu- tai iltapalan teko. Jos sinulla ei ole tapana valmistaa kumppanillesi aamu- tai iltapalaa, voisit yllättää hänet sellaisella! Joillekin pariskunnille tämä voi olla tietenkin ihan rutiinia, jompikumpi valmistaa aterian samalla kun tekee itselleenkin, mutta kaikilla pariskunnilla ei välttämättä ole sama ateria-/ja vuorokausirytmi, saati ruokavalio. Erään tuttavani puoliso herää aina tekemään vaimolleen aamupalan, riippumatta siitä moneltako hänellä itsellään olisi herätys, tai jopa vapaapäivä. Kuinka romanttista! Meidän perheessämme sen sijaan, jos ollaan yhtä aikaa syömässä aamu- tai iltapalaa, teen minä yleensä molemmille, mutta mikä ihana yllätys onkaan, kun puolisoni tarjoutuu välillä valmistamaan meille aamu- tai iltapalaa! Vaikka oma makuni suosiikin enemmän omia kokkauksiani, on silti ihanaa välillä vaan istua sohvalla odottamassa, että syliin kannetaan valmis ateria, jonka eteen toinen on nähnyt vaivaa.

Miniyllätykset. Seuraavan kerran kun olet kaupassa ostamassa ihan niitä arkisia elintarvikkeita, osta samalla kumppanillesi joku pieni kiva yllätys. Kiva voi olla mitä tahansa mistä kumppanisi voisi ilahtua. Ja nyt ei puhuta mistään kalliista ostoksista, että kiikuttaisit hänelle vaikka uuden iPadin, vaan esimerkiksi kukkia näin klassisesti, tai jätski kuumana päivänä tai sitten jotain ihan käytännönläheistä. Saatat muistaa, että hänen autostaan on tuulilasinpesuneste loppu, niin osta sitä ja jos haluat mennä vielä nextille levelille, niin täytä se säiliö hänelle valmiiksi! Kylläpä itse ainakin ilahtuisin! Tai jos toinen on salaa käynyt pesemässä autosi tai tankkaamassa tankin täyteen! Kuinka huomaavaista! Säästäisi itseltä sen pienen ajan ja vaivan, jonka voi käyttää sitten vaikka pelkästään hymyilemiseen.

Naurava pari

Oman ajan antaminen. Tämä vinkki koskee erityisesti lapsiperheitä. Pienten lasten kanssa oma aika saattaa tunnetusti olla aika vähissä. Lapsista huolehtiminen ei aina välttämättä jakaudu tasaisesti, erinäisistä syistä. On ihanaa, jos vähemmän kuormittunut puoliso huomioi väsyneemmän ja antaa pieniä hengähdystaukoja arjessa. Esimerkiksi sanomalla; ”jatka vaan unia, minä voin nousta lapsen kanssa”, ”lue vaan lehti rauhassa, minä voin mennä vähäksi aikaa lapsen kanssa ulos leikkimään”, ”minä voin ottaa lapset mukaan kauppaan, jos haluat vähän aikaa olla yksin tai mennä vaikka lenkille”, jne. Monesti pienikin, esim. tunnin mittainen kahvi- tai kävelyhetki hiljaisuudessa ja omassa rauhassa voi olla toiselle todella tärkeä, palauttava ja voimaa-antava arjen hengähdyshetki. Tai mikäli ette ole yhteisen lapsen vanhempia ja kumppanisi on esimerkiksi yksinhuoltaja, voit silti aivan hyvin tarjoutua lapsenhoitoavuksi! Kysy vaan rohkeasti haluaako kumppanisi joskus, että veisit hänen lapsensa vaikka puistoon leikkimään, jos hän haluaa yksin tehdä jotain.

Hellyyden osoitukset. Nykyarki voi olla kuormittavaa, koska erilaisia vaatimuksia satelee suunnasta ja toisesta. Olisi tärkeää rentoutua, palautua kaiken härdellin ja stressin keskellä. Parasta lääkettä tähän on halaus! Halaus tuottaa ja vapauttaa erilaisia hyvän olon tuottamiseen ja rentoutumiseen vaikuttavia hormoneja, kuten oksitosiinia, endorfiinia, serotoniinia ja dopamiinia, sekä poistaa stressihormoni kortisolia. Ja mikä onkaan ihanampaa kuin se, että oma rakas kumppani kaappaa sinut halaukseen ykskaks yllättäin! Mitä pidempi halaus (älä päästä siis kumppaniasi karkuun ja pyristelemään pois halauksesta), sitä isompi parantava vaikutus. Ja huomioi win-win -tilanne, vaikutus on molemmin puoleinen! Halauksen voima on valtava! Mieti esimerkiksi kiukkuilevaa ja raivoavaa lasta, joka kapinoi koko kropallaan. Mutta kun hänet kaappaa halaukseen ja pitää aikansa halauksessa, hän ikään kuin sulaa siihen paikkaan, ”laskee aseensa”, muuttuu rennommaksi ja ehkä itkun avulla päästää raivon ja mielipahan poistumaan kehosta ja kohta kaikki on taas hyvin. Ihan sama pätee aikuisiinkin.

Arjen pieniä tekoja

Halaamisen lisäksi myös pussaaminen on oiva vaihtoehto.Ota tavaksi (ellei ole jo) pussata puolisoasi joka ikinen päivä, ihan ohi mennen! Aamulla, illalla, kotiin tullessa, kesken arkisten askareiden… uskoisin että pussailu vapauttaa yhtä lailla hyvän olon hormoneja kuin halaaminenkin. Ja kuten halaamisessa; mitä pidempään pussailu kestää, sitä enemmän hyötyä siitä on mitä tulee noihin hormoneihin… toki on myös riski, että mitä pidempään pussailu kestää, sitä todennäköisemmin se voi myös johtaa pidemmälle lemmenleikkeihin ja se jos mikä piristää arkea kummasti!

Kiva viesti. Lähetä kumppanillesi kesken kiireisen työpäivän joku kiva viesti. Siinä ei kestä kuin muutama sekunti ja kumppani varmasti ilahtuu! Se voi olla vaikka pelkästään ”oot ihana” tai klassikko ”rakastan sua” tai ”ikävä”. On kiva tietää, että arjen keskelläkin, ihan tavallisena työpäivänä joku miettii. Tai toinen vaihtoehto, mitä oma kumppanini joskus tekee ja mistä tulee hyvä mieli, on se, että hän illalla saattaa sanoa: ”mietin sua koko päivän” tai ”mietin sua monta kertaa tänään”. Aww, sydän sulaa. Jotkut pariskunnat tekevät myös sitä, että piilottavat viestilappusia esim. toisen laukkuun, eväsrasiaan, tyynyn alle tms. Kiva tapa sekin!

Muistathan myös, että näiden vinkkien avulla huomioit ja ilahdutat kumppaniasi, mutta myös itsellesi tulee hyvä mieli. On ihan tutkittu juttu, että ihmisille on tärkeää saamisen lisäksi myös antaa. Antaa huomioita, tukea, ehkä lahjoja jne. Itse ainakin mitä vanhemmaksi tulen, sitä kivempi lahjoja on antaa kuin vastaanottaa, esimerkiksi jouluisin ja syntymäpäivinä. Puhumattakaan spontaanista avun antamisesta ja ihan vaan jonkun ilahduttamisesta! Hyvä kiertämään! Näillä vinkeillä on helppo aloittaa – lisää vinkkejä luvassa seuraavassa osassa!