10 tapaa, jotka ärsyttävät puolisossa

Puolisot, kumppanimme, nuo ihanat ja täydelliset otukset… vai miten se meni? Eihän kukaan ole täydellinen ja varsinkin kun suhteen alkuhuumasta on selvitty, saattaa kumppanissa alkaa havaita joitain ärsyttäviä piirteitä tai tapoja. Yleensä nämä ovat harmittomia ja niitä voi oppia kestämään, varsinkin jos älyää katsoa peiliin ja ymmärtää sen, että itsestäkin niitä ärsyttäviä tapoja varmasti löytyy. Listasin alle tyypillisiä ärsytyksen aiheita kumppanissa. Samaistutko vai oletko sinä tämä ärsyttävääkin ärsyttävämpi tyyppi? Jos ärsyttävästä tavasta on saanut palautetta ja sen tiedostaa itse, voi siitä yrittää myös pyrkiä eroon.

Vähättelijät

Eikö kumppanisi ota sinua tosissaan? Jos sanot olevasi väsynyt, niin kumppanisi teilaa sen ja vähättelee väsymystäsi? ”Miten sinä voit muka olla väsynyt? Ethän sä tee edes fyysistä työtä?” Öö… ihan niin kuin aivotyöskentely ei voisi uuvuttaa, saati kotityöt tai mikä ikinä. Jos toinen on väsynyt, silloin hän on väsynyt ja piste. Vähättelyä voi esiintyä muissakin aiheissa, kuten vaikka toisen saavutuksissa tai arkisissa ideoissa. Saatat itse olla aivan innoissasi jostain uudesta ideasta ja kumppanisi tyrmää sen heti negatiivisella kommentillaan: ”’Ei tuossa kyllä ole mitään järkeä, ei kannata”. Hei kiitos kumppani kannustuksesta!

Ajankäyttö

Mikäli sinulla ja kumppanillasi on täysin erilainen suhtautuminen ajankäyttöön ja ajanhallintaan, saattaa se pidemmän päälle alkaa ärsyttämään. Esimerkiksi, jos itse olet hyvin suunnitelmallinen ja haluat tietää ja suunnitella etukäteen mitä ensi viikonloppuna tehdään ja toinen ei pysty yhtään etukäteen miettimään ja tietämään, vaan elää enemmän hetkessä, saattaa yhteiselo tuntua hankalalta. Saatatte myös priorisoida aikaa eri tavalla, toinen esimerkiksi asettaa nimenomaan kumppanin tai perheen aina etusijalle ja toinen saattaa viettää aikaa edellä mainittujen kanssa vasta, jos omilta harrastuksilta, työltä tai muilta puuhilta jää aikaa. Tämä voi toista osapuolta hieman alkaa syömään.

Saamattomuus

”Joo joo, kyllä minä korjaan sen rikkinäisen ovenkahvan, ei siitä tarvitse puolen vuoden välein muistuttaa!” Tuttu ”vitsi”? Jos puolisot ovat keskenään hyvin erilaisia aikaansaamisen suhteen, voi sekin aiheuttaa ärsytystä ja ennen kaikkea turhautumista. Jos olet itse sitä tyyppiä, joka laittaa heti hihat heilumaan ja suoritat tehtävän myös loppuun, saattaa sinua ottaa kupoliin, mikäli kumppani jättää kaikki asiat puolitiehen. Muutenhan hoitaisit kaiken itse, mutta joko a) et osaa tai b) et periaatteesta halua tehdä kaikkea, vaan haluat kumppanin myös kantavan kortensa kekoon. Hyvänä esimerkkinä saamattomuudesta ovat miehet, jotka kosivat, mutta sen jälkeen eivät laita tikkua ristiin häiden suunnittelussa tai järjestämisessä. Siinäpä vasta urakkaa morsiamelle!

Epäterveelliset/terveelliset elämäntavat

Oletteko kumppanisi kanssa kuin yö ja päivä elämäntavoiltanne?  Toinen syö terveellisesti ja säännöllisesti, nukkuu myös riittävästi sekä urheilee ja ulkoilee ja voi kaikin puolin hyvin. Toinen sen sijaan ei syö koskaan kasviksia, vaan lähinnä mitä sattuu ja miten sattuu. Hän ei harrasta kuin penkkiurheilua ja kaljan juontia, ehkä polttaa ja kärsii uniongelmista? Lenkkiseuraa hänestä ei saa, eikä hänelle kelpaa ruuaksi puolison laittamat raikkaat salaatit tai muut herkulliset ja terveelliset ruoat. Hmm, suhde voi toimia, mutta saattaa alkaa ärsyttämään, puolin ja toisin.

Erilaiset siisteysstandardit

Korjaatko käytön jälkesi keittiössä ja vessassa? Jos puolisoista toinen pitää yllä täysin erilaisia siisteysstandardeja kuin toinen, voi ristiriitoja syntyä. Toinen jättää iltapalatarvikkeet keittiön pöydälle lojumaan ja toinen nakkelee ne kiukkuisena aamulla roskiin, koska ne ovat olleet koko yön pöydällä ja menneet pilalle. Toinen riisuu päivän päätteeksi likaiset vaatteet lattialle ja jättää ne siihen tai ehkä joissain tapauksissa kiikuttaa ne pyykkikor…in viereen! Tosiaan, ei koriin, vaan sen viereen lattialle! Logiikka? Hän jättää myös vessanpönttöön aina jarrutusjäljet ja joskus jopa vetämättä. Sheivauskarvat löytyvät käsienpesualtaasta ja sen välittömästä läheisyydestä. Ehkä teillä ei koskaan vaihdettaisi lakanoita, pyykättäisi, imuroitaisi, pyyhittäisi pintoja, pestäisi ikkunoita ja mattoja, ellet sinä itse niitä hoitaisi, koska kumppanisi elämään ei mitkään siivoushömpötykset kuulu. Hän ei huomaa mitään eroa ennen ja jälkeen.

Nössöys

Oletko seikkailija ja kaipaat elämään vauhtia ja vaarallisia tilanteita? Vai sohvaperuna, jota ei kiinnosta kokeilla uusia juttuja, eikä ainakaan matkustaa ulkomaille (kun eihän ne puhu siellä suomeakaan). Jos toinen kaipaa tien päälle ja seikkailemaan tai vaikka petipuuhiin uutta twistiä, mutta toinen nössöilee ja haluaa kaiken olevan aina vain tuttua ja turvallista, saattaa seikkailunhaluisempi ainakin turhautua. Kaikki elämäntavat ja -asenteet ovat sallittuja, mikäli itse on tyytyväinen, mutta ainakaan siksi ei kannata jättää asioita toteuttamatta, ettei uskalla. Jos huomaat puolisosi olevan kiinnostunut seikkailuista mutta häntä pidättelee enemmän uskalluksen kuin kiinnostuksen puute, niin rohkaise häntä kannustavasti. Kaksin on aina kivempi seikkailla!

Eri joukkueessa pelaaminen

Onko puolisollasi kenties ärsyttävä suku? Päsmäröivä äiti, anoppisi, joka mahdollisesti haluaa puuttua kaikkiin asioihinne; kuinka arkeanne elätte ja jouluanne vietätte? Ajatellaanpa esimerkki, että sinä ja puolisosi haluaisitte viettää joulua täysin kaksistaan pieruverkkareissa sohvalla, mutta puolisosi äidille tämä skenaario ei sovi. Hän ”pakottaa” teidät kylään luokseen tai tuppautuu itse teille. Puolisosi ei uskalla pelata kanssasi samassa tiimissä ja sanoa vastaan, vaan hän myötäilee kaikessa mahdollisessa äitiään… raivostuttavan ärsyttävää!

Itsestään selvyytenä pitäminen

Onko suhteenne edennyt jo siihen pisteeseen, ettei puolisoa enää tarvitse hurmata tai muutenkaan miellyttää. Viimeisimmistä kohteliaisuuksista, hellyydenosoituksista ja rakkaudentunnustuksista on vierähtänyt jo tovi ja toisesta on tullut se kaikista läheisin ihminen, mutta myös sylkykuppi negatiivisille tunteille. Heräät aamulla väärällä jalalla ja kiukuttelet koko aamun kumppanillesi, vaikka itsekin tiedät, ettei se ole hänen syytänsä, että nukuit huonosti ja työasiat stressaavat. Pysähdypäs hetkeksi miettimään mikä olikaan elämässä tärkeää ja miksi olet kumppanisi kanssa. Sen jälkeen kerro se hänelle. Kiitä ja pyydä anteeksi, mikäli siihen on aihetta. Toista ei tule pitää itsestään selvyytenä.

Kielenkäyttö

Mikäli pariskunnasta toinen osapuoli kiroilee runsaasti ja käyttää muutenkin epäkorrektia kieltä muiden ihmisten, jopa lasten kuullen, kun taas toinen puhuu sivistyneemmin, saattaa jälkimmäisen korvia ja aivoja alkaa kuumottamaan jossain vaiheessa. Nykypäivänä on paljon sanoja, joita ei ole suotavaa käyttää ja parisuhteessakin toista voi kutsua vaikka millä nimellä. Toiselle on hyvä huomauttaa, jos hän käyttää sinusta nimitystä, josta et pidä tai jos se jollain lailla loukkaa sinua. Varsinkin jos talossa on lapsia, on oikeasti hyvä miettiä, mitä suustaan päästää ja mihin sävyyn esimerkiksi muista ihmisistä puhutaan. Lapset apinoivat ihan kaiken ja vaikka saattaakin joskus kuulostaa hauskalta, kun pikkuihmisen suusta kuulee kirosana, ei se kuitenkaan ole kovin tavoiteltava puheen kehityksen kulkusuunta.

Rumasti puhumisen vastapainoksi on hyvä ottaa toinen ääripää ja mahdollisesti ärsytystä aiheuttava esimerkki: kultasi saattaa puhutella sinua ällösiirappiseen sävyyn julkisilla paikoilla ja itse et voi sietää, että koko lähikauppa kuulee kultasi kutsuvan sinua hanipuppeli murupööksi. Sekin on muuten superärsyttävää, jos kumppani puhuu epäselvästi, joko liian hiljaa tai artikuloi huonosti ja joudut AINA kysymään: ”Mitä? Sanotko uudelleen?” Är-syt-tä-vää.  

Äänet

Kumppanista voi joskus kuulua ärsyttäviä ääniä. Näitä ovat esimerkiksi kuorsaaminen, hampaiden narskuttelu unissaan, piereskely, röyhtäily, puhiseminen, haukottelu ja niin edelleen. Osaan näistä voi vaikuttaa, osaan ei. Etenkin kuorsaamisen ja hampaiden narskuttelun taustalla voi olla monia ongelmia, joista kyseiset äänet johtuvat ja niiden eliminoiminen voi olla työlästä ja vaatia ison elämäntaparemontin. Piereskelyyn ja röyhtäilyyn voi sen sijaan enemmän vaikuttaa ja yrittää vähän pidätellä seurassa. Näissä kun on äänen lisäksi mukana yleensä myös hajuhaitat, joten huomioidaanhan kumppani, kiitos!